UN PASSEIG PELS ESTANYS DEL CARLIT (CAPCIR)


Diumenge 16 de juny de 2019
El paratge natural del Llac de la Bullosa ofereix la possibilitat de fer caminades de tot tipus. Ja siguin les ascensions muntanyenques al Pic del Carlit, als Perics o a la Vall de la Grava, les travessies cap a l’Estany de Lanós o els Estanys de Camporells o curtes passejades, adaptables a les possibilitats de cadascú, tant pel que fa a distància com desnivell.
L’actual estany de la Bullosa es troba situat damunt d’una antiga zona d’aiguamolls que s’estenia des del peu del Puig Peric fins a la seva situació actual. S’hi construí la presa a començaments del S. XX per tal de regular el cabal de la Tet i proveir d’electricitat el Tren Groc. Es troba a 2.016 m d’altitud i al seu voltant hi ha una vintena d’estanys naturals.
A l’estiu, l’afluència turística i excursionista és molt elevada i l’accés hi és regulat. En una anada familiar a primers d’agost, ens van dir que aquell dia hi havíem pujat unes quatre mil persones i he de dir que no es notava, ja que els visitants quedàvem repartits en la gran extensió d’aquest espai. Hi ha un servei d’autobusos des del Pla de Barrès -on hi ha una àmplia zona d’aparcament-, fins a la Bullosa. Per l’experiència que he tingut cada vegada que l’he utilitzat (des de fa uns vint anys fins ara), he de dir que és un servei molt ben organitzat, amb un personal molt amable, que ofereix molt bon servei i molta comoditat als visitants. Res a veure amb els busos que pugen a la Besurta, al Peu de l’Aneto, servei que té molt a aprendre tant de l’organització com de l’amabilitat del site classé de la Bullosa.
Per arribar a l’aparcament del Pla de Barrès cal anar fins a Mont-Lluís i seguir les indicacions de “Lac des Bouillouses”. Allà agafem un autobús que ens porta fins a la mateixa presa de la Bullosa.
Un cop a la Bullosa, a part de les excursions llargues, hi ha diversos itineraris més curts molt ben senyalitzats. Als Estanys del Carlit hi ha dues opcions: ruta dels nou llacs (2h 20 min) o dels dotze llacs (3h 30 min). També es pot anar a l’Estany de la Pradella (1 h 30 min.) o als Estanys dels Esquists (1 h 50 min), entre altres voltes possibles.
Malgrat que és un sector on hem estat moltes vegades, ja sigui en excursions llargues, algunes ressenyades en aquest mateix blog (hivernal als estanys dels Esquists, Peric per la gran cresta) o en passejades amb familiars i amics, la bellesa de l’entorn no deixa de sorprendre’ns. Les vistes van variant segons el lloc on ens trobem, però el Carlit i els Perics (gran i petit), així com el Pirineu de casa nostra (Bastiments, Infern, Torre d’Eina, Eina o Puigmal) hi són ben visibles.
Aquesta passejada, doncs, consisteix en una volta pel sector dels Estanys del Carlit. No faig constar el temps emprat ni la distància recorreguda perquè hem passejat tranquil·lament sense tenir-ho en compte. Poso unes quantes fotografies que intenten reflectir la grandesa i bellesa d’aquest indret.
Repeteixo la recomanació que he fet en altres posts: a més  de respectar la flora i la fauna i no deixar cap deixalla, tingueu en compte que és un indret molt assolellat, per tant, cal que us protegiu del sol.

Els Perics reflectits a la Bullosa

El Perics des de l'Estany del Viver

El Carlit vist a cop de zoom

Estany de Trebens amb el Carlit al fons


Genciana vernal
amb el Carlit al fons

Vista enrere: estanys i les pistes de Font Romeu

Herba del mal d'ulls (Caltha palustris)

Genciana vernal, Gencianeta o Pastorella
(Gentiana verna)

Patacs o Silene acaule
(Silene acaulis)

Comentaris