Espinavell – Coll de Siern – Coll de Maçanell - Espinavell

15 d’octubre de 2022

Volta circular als voltants d’Espinavell, pujant al Coll de Siern i recorrent la Serra de Finestrol -que baixa del Costabona i que té unes molt bones vistes del Massís del Canigó-, fins al Coll de Maçanell, des d’on tornem a Espinavell pel Camí de Maçanell, antic pas ramader.

Aproximació: Per fer aquesta sortida ens cal anar al poble d’Espinavell, dintre el terme municipal de Molló, a la comarca del Ripollès. S’hi arriba per la carretera GIV-5225, que surt del km 19,5 (aprox.) de la carretera C-38, que comunica la N-260 amb Coll d’Ares. Després de passar per la Font del Pont i el Pont d’Espinavell (sobre el Ritort), hi ha un aparcament on deixem el cotxe.

Itinerari: comencem a caminar pel Pla de les Planes, al costat del prat on el dia 13 es va fer la Tria dels Mulats. Al final del pla trobem un encreuament: deixem a la dreta el Carrer d’Ençà que puja al poble i agafem per la pista de l’esquerra, que comunica Espinavell amb Setcases per la Collada Fonda.

Seguim la pista uns 500 metres fins que, abans de travessar el pont de la Plana Joliva, on s’ajunten els torrents de la Casassa i el de la Comalada, agafem un camí a la dreta (obrir i tancar el filat) que els primers metres va pujant prop del Torrent de la Comalada. Al començament hi ha moltes traces de les vaques per anar a abeurar-se al torrent i el sender es perd un xic, però de seguida esdevé un camí ramader ample i ben definit que segueix el curs del Clot de l’Avellanosa, passant entre avellaners, freixes, bedolls, pollancres... Trobem les ruïnes del que fou la Cabana d’en Bertran i passem pel Roc Salarça. Ens imaginem com devia ser, anys enrere, aquest lloc ple de vida i de bestiar.

Ens incorporem a una pista que ve de la nostra esquerra, just quan acaba de travessar el torrent. La seguim cap a la dreta, aigües amunt del Torrent de l’Avellanosa (o el Ritort). Entre clarianes anem veient el Costabona cada vegada més a prop. Als boscos de l’altre vessant hi destaquen els primers colors de tardor. Seguim pujant per la pista i comencem a trobar alguns faigs. Travessem el torrent de l’Avellanosa fent un gir a l’esquerra i, sortint del bosc, de seguida girem a la dreta, mentre la pista travessa un prat i ens porta fins a una jaça amb molta vegetació on el bestiar sovint hi deu venir jaure. Som a tocar la Barraca del Ras.

Voregem una cleda de triar  el bestiar i pugem un tram força dret fins a la Roca del Toron, des d’on tenim una molt bona vista del Costabona. El camí va girant cap a la dreta (E), s’endinsa en un bosc de pi i pràcticament va planejant fins al coll de Siern. La muga núm. 514 ens recorda que som a la línia fronterera: a la banda francesa, la comuna de Prats de Molló i La Presta, al Vallespir; a la banda catalana, el terme municipal de Molló. Aquí trobem el GR i les marques d’Itinerannia i contemplem la primera de les moltes vistes del Canigó que anirem tenint mentre resseguim la carena.

Seguim el GR cap a la dreta i, vorejant el Turó i el Cim de la Portabella, arribem a Coll Pany on trobem les primeres eugues pasturant plàcidament. Els pollins es devien vendre a la Tria dels Mulats d’abans d’ahir. Deixem a la nostra dreta el “Camí d’Espinavell a la Grua” i acabant de vorejar Portabella, sortim de nou a la carena on tenim una vista espectacular de tot el Massís del Canigó, les Crestes de Rojà i el Costabona. Arribem al Coll de Maçanells i veiem a la nostra dreta un cartell que indica “Camí de Maçanells, antic pas ramader”; per aquest camí tornarem al poble, però abans anem a visitar un sector on aquest estiu s’hi han estat fent treballs de neteja forestal mitjançant uns camps de treball que, sota el paraigua del “Projecte boscos” i gràcies a persones voluntàries, han treballat en la neteja d’aquesta zona de pastures. Som a sota el Puig de l’Artiga del Rei. A la zona on s’hi ha fet els treballs forestals les pastures són més netes; ara queda la brancada que d’aquí a uns mesos una màquina pujarà per picolar-la.

Tornem al Coll de Maçanells i prenem el camí ramader esmentat. Passem per una font i un abeurador, continuem cap al Torrent de Maçanells i anem baixant entre antigues feixes. Arribem a una pista i ens hi incorporem, és el camí d’Espinavell a la Grua, esmentat més amunt. Trobem l’encreuament amb el camí de Coll de Pregon (a la nostra esquerra) i de seguida arribem al Carrer d’Amunt d’Espinavell, un carrer amb molt pendent, amb algunes cases molt ben arreglades, que ens porta a l’església de la Mare de Déu de les Neus. Pel Carrer d’Avall sortim del nucli del poble, anem a travessar el Torrent de Coll Pregon i acabem d’arribar fins a l’aparcament del Pla de Les Planes on tanquem la volta circular.

Recorregut de 12,30  km i 471 m de desnivell.

Per descarregar el track podeu clicar aquí.

Temps de marxa efectiva:

Espinavell – Coll de Siern............................................ 2 h 20 min

Coll de Siern – Coll de Maçanells...................................... 35 min

Volta pel Coll de Maçanells i treballs forestals ................. 20 min

Coll de Maçanells - Espinavell ........................................... 55 min

Temps de marxa efectiva ............................................ 4 h 10 min


Pasturant prop del Torrent de Comalada

Camí ben traçat i en alguns trams
cobert per una catifa de fulles

Avellaners (Corylus avellana)
vora el camí

Torrent de l'Avellanosa

Els colors dels boscos caducifolis constrasten
amb la verdor de les coníferes

Varietat cromàtica d'inicis de tardor, amb la lluna al cim

Alguns faigs (Fagus Sylvatica)
ja trenquen el color

Còlquic dels Pirineus (Merendera montana).
Com que quan surt el dia s'escurça, en diuen "quita meriendas"
perquè quan el veien a muntanya, arribava el temps
de deixar de berenar, ja que se sopava aviat, en fer-se fosc

Roca del Toron

Tranquil·litat a Coll Pany

Bona vista del Massís del Canigó

El Costabona i Les Crestes de Rojà des de Coll Pany

Neteja forestal feta pels voluntaris
del "Projecte boscos"

Església de la Mare de Déu de les Neus
d'Espinavell


Comentaris