Queralbs: Estret del Forn

12 d’agost de 2022

Excursió curta, d’anada i tornada pel mateix camí, des del poble de Queralbs fins a l’Estret del Forn.

L’Estret del Forn és un pas estret del Riu de Tosa, les aigües del qual, en aquest punt, transcorren entre unes altes parets que conformen l’estret, per on es pot caminar una estona aigües amunt, mentre la temperatura de l’aigua i la dificultat dels diferents saltants ens ho permetin.

El Riu de Tosa, que es forma per la unió dels torrents de Les Clotes i del Borrut i que recull les aigües de la Font de l’Home Mort i de tots els torrents que es formen a la coma encerclada pel Coll de les Barraques, el Puig de Dòrria, la Tossa del Pas dels Lladres i el Puigmal.

L'Estret del Forn

Aproximació: per fer aquesta passejada anem en cotxe fins al poble de Queralbs, al Ripollès, porta d’accés a la Vall de Núria, tant si hi anem amb el Cremallera de Núria com si ho fem a peu. Abans d’entrar al poble hi ha un aparcament força gran.

Itinerari: baixem del cotxe i anem a creuar la via pel pas elevat per a vinents. Seguim caminant per la vora de la carretera fins a l’entrada del poble, concretament fins a la Plaça del Raig on posem l’inici i el final de l’itinerari d’avui.

Es poden fer diferents recorreguts, sobretot a l’hora de travessar el poble. El que nosaltres hem seguit des de la Plaça del Raig passa pel Carrer del Pla, la Plaça de la Vila, el Carrer de l’Església, el safareig, l’església de Sant Jaume i el cementiri. A partir del campo santo comença el Camí de Monell que anem seguint tota l’estona. Després del Torrent dels Plaus, trobem la Font del Coronel i seguim fins al final d’aquesta pista que esdevé un camí i, per la vora del riu que travessem dues vegades per unes passarel·les de fusta, arribem a l’Estret del Forn.

Després de prendre la fresca, que aquests estiu tan calorós va molt buscada, desfem camí fins a Queralbs on ens entretenim observant la fermesa i l’encant de l’església i de carrers i edificis del poble.

Vull fer esment de la novel·la Com un miratge, de Maria Mercè Roca, llibre juvenil ambientat al poble de Queralbs. Es tracta d’un amor jovenívol entre un noi del poble i una noia de ciutat que descriu una aventura d’estiu des de la perspectiva que els ofereixen les diferents condicions de vida d’un i altra i aquell primer amor d’estiu que tots dos recordaran sempre més. Als carrers de Queralbs hi trobem uns cartells que fan referència a aquesta novel·la i que contenen un codi QR. Aquest codi ens remet a un capítol del llibre que se situa a l’indret on ens trobem i ens permet la lectura in situ. És una ruta literària que m’ha semblat una molt bona iniciativa de professors i alumnes de l’Escola Petit Plançó d’Olot. Tal com podeu llegir a la notícia que enllaço, l’autora del llibre qualifica aquesta iniciativa de “miracle”.

Així doncs, després d’entretenir-nos rellegint algun passatge de la novel·la, especialment el de la Plaça del Raig on els protagonistes es coneixen gràcies a una pessigada que una abella fa a la Salut i que el noi, aplicant un remei popular, li cura.  

Recorregut de 4,59  km i 130 m de desnivell.

Hi esmercem un total d’una hora de caminar: mitja hora a l’anada i mitja més a la tornada.

Per descarregar el track podeu clicar aquí.


La Plaça del Raig

Sant Jaume de Queralbs

La Font del Coronel




Orella d'os (Ramonda miconi)

Llengua de cérvol
(Asplenium scolopendrium)

Placa de la ruta literària


Powered by Wikiloc

Comentaris