Valfréjus: La Lavoir - Refuge du Mont Thabor (2.502 m) - La Lavoir

4 d’agost de 2022

Continuant als Alps de Savoia, concretament, a la Maurienne, en aquesta ocasió ens desplacem a Valfréjus, poble i estació d’esquí, situats molt a prop de la frontera franco-italiana i del túnel de Fréjus que, passant per sota el Col du Fréjus, és una de les principals vies de transport per carretera entre els Alps d’un i altre país.  

Aproximació: situats al poble de Fréjus, ens cal anar a la part més elevada del poble i continuar per una pista de terra fins al llogarret conegut com La Lavoir on hi ha una zona d’aparcament i una guingueta. És zona fronterera i encara hi són visibles construccions militars de defensa: búnquers i un fortí.

Itinerari: situats a La Lavoir, ens cal seguir la pista en direcció SO que puja en paral·lel al Ruiseau de Charmaix, per la seva riba dreta, seguint el GR5 cap al Mont Thabor i la senyalització vertical amb cartells i indicadors que són de molta utilitat. La tornada, en canvi, la farem per la riba esquerra del torrent.

Pujant, primer passarem per alguna cabana i fins i tot algun petit veïnat d’antigues cases molt malmeses i abandonades. Tot seguit ens endinsem en una àmplia zona de pastures, els alpages, on trobarem -com altres vegades en altres indrets- ramats de vaques que hi pasturen i el remolc-munyidora on, matí i vespre, els ramaders faran la munyida per recollir la llet i dur-la a la cooperativa per a l’elaboració del Beaufort. Veure aquest tipus d’explotació ramadera repetidament m’ha fet refermar la idea -no sé si equivocada- que segurament darrere d’aquesta gestió probablement hi ha subvencions, fet que em semblaria un bon model de gestió per promocionar la ramaderia de muntanya i tenir valls i boscos nets i cuidats.

Tornem a la caminada: el recorregut, que està senyalitzat, transcorre la major part per pista de muntanya fins que ja prop del Col de la Vallée Etroite, la pista esdevé camí. El Col de la Vallée Etroite comunica amb el sector dels Alps Écrins (Briançon) i s’hi veu força gent amb aspecte d’estar fent travessia.

Al coll fem un gir en direcció NO i en menys d’un quart d’hora arribem al Refuge du Mont Thabor. Malgrat el seu nom, aquest petit hostal de muntanya es troba situat en un circ, on hi ha tres llacs, coronat per Le Cheval Blanc (3.020 m), on asseguraria que només s’hi accedeix escalant, i que ens amaga el Mont Thabor (3.207 i 3.178 m) que s’hi accedeix travessant el Col de la Vallée Etroite i, aquests sí que es coronen caminant.

Prop del refugi, passegem fins al Lac Rond i el Lac Long, escenari que té un aspecte que sembla molt més d’alta muntanya que els 2.500 m on ens trobem.

Tornem al punt de sortida per la riba esquerra del Ruisseau de Charmaix, la primera meitat per un camí d’aspecte molt alpí que travessa petits torrents i grans prades, i la segona part per una pista de muntanya que comunica les diferents cabanes -aquestes sí que estan arranjades i semblen mig habitades.

Hem fet una caminada que ens ha permès descobrir una altra vall d’aspecte molt diferent de les altres caminades que havíem fet fins ara. Els cims que envolten l’excursió d’avui són totalment rocallosos, amb agulles d’aspecte inaccessible i carenes d’on sobresurten alguns gendarmes solitaris.  

Papallones com el coure roent i el murri de la pimpinella, llagostes, voltors, genciana groga, gencianes campestres, molt de cameneri, carlines i gerderes omplen de vida silvestre l’indret. A primers de juliol, quan tot és florit, ha de ser d’una bellesa incomparable!

Recorregut d'11,86  km i 613 m de desnivell.

Temps de marxa efectiva:

La Lavoir – La Grande Montagne ............................ 1 h 25 min

La Grande Montagne – Ref. Mont Thabor.................... 25 min

Ref. Mont Thabor – La Lavoir................................... 1 h 15 min

Temps total de marxa efectiva:............................... 3 h 05 min

Per descarregar el track podeu clicar aquí.         

Començament de la vall
des de La Lavoir

El Mont Thabor i el Cheval Blanc
ja es deixen veure

Remolc-sala de munyir 

Cabanes de pastors prop de
les vaques i de la munyidora

Le Cheval Blanc i le Refuge
du Mont Thabor

Le Cheval Blanc i fites i més fites

Lac Rond

Vista enrere, Genciana groga
i la vall per on hem baixat



Comentaris