La Grande Verdette – Tête de Bellard (2.225 m) – Le Grand Truc (2.209 m) – La Toussuire

31 de juliol de 2022

Excursió de descoberta d’aquesta zona que enguany hem triat per passar-hi uns dies de vacances: La Toussuire, que forma part del municipi Fontcouverte – La Toussuire, situat a la Maurienne, província de la Savoia, amb Saint Jean de Maurienne com a capital. Així doncs, estem als Alps de Savoia.

La Toussuire és una estació d’esquí i de muntanya, molt familiar, que forma part del quart domini esquiable dels Alps francesos: Les Sybelles.

Situat a 1.750 m, també és el destí d’una ruta ciclista que, en diverses ocasions, ha estat final d’etapa del Tour de França i d’altres curses no tant conegudes. Per això i per la seva proximitat amb colls com ara La Croix de Fer (2.067 m), Galibier (2.462 m), Lauteret (2.058 m) o fins i tot L’Iseran (2.770 m), veurem molts ciclistes que hi arriben i que recorren totes aquestes carreteres, amb pendents molt pronunciats i no gaire preparades per al trànsit conjunt de bicicletes i vehicles motoritzats.

Aproximació: per fer aquesta ruta, ens servim de les instal·lacions de l’estació familiar La Toussuire. Pugem amb el telecadira Médaille d’Or, que funciona a l’estiu i que ens estalvia uns 350 m de desnivell de pujada, ja que ens deixa a La Grande Verdette, a uns 2.100 m.

Itinerari: situats a La Grande Verdette anem pujant per una pista cap a la Tête de Ballard, en direcció O, cim on hi ha un bar-restaurant. Abans d’arribar-hi passem pel Plan de la Combe, on una taula d’orientació ens confirma el nom dels cims que veiem. La silueta més característica que anirem veient mentre estiguem en aquest sector correspon a les Agulles d’Arves: Tête de Chat (3.364 m), La Centrale (3.513 m) i La Méridionale (3.514 m). Veiem també La Grande Casse (3.852 m) on ens acostarem la setmana vinent. Tenim força a prop el cim de l’Étendard (3.464 m) amb la seva gran gelera. Cap al N hi tenim el Massís de la Vanoise -que descobrirem d’aquí a uns dies-, darrere i a l’esquerra del qual surt el Massís del Mont Blanc (4.809 m). A ponent, el Massif de Belledone, sec i pedregós, situat entre Savoie i Isère.

Des de la Tête de Bellard, resseguim la carena que ens porta a passar pel Coll de Marolay i el de Chaput, des d’on una pujada força decidida ens porta al cim del Gran Truc.

Després de tornar a contemplar la vista, anem baixant seguint la carena, la Crête Morandet, en direcció NE fins a un encreuament on girem cap a la nostra dreta, direcció SE, travessant unes pastures de muntanya -alpages-, amb vaques brunes i algun ramat d’ovelles que hi pasturen. El bestiar es veu molt net i ben cuidat; les pastures mantingudes, amb filats per al bestiar i amb moviment de pastors que van a donar un cop d’ull als animals, a moure tanques o a controlar que tot estigui bé. Cal remarcar un producte propi d’aquest sector: el formatge Beaufort, elaborat per la Coopérative Laitière de la Vallée des Arves, alguns socis de la qual tindrem ocasió d’escoltar d’aquí uns dies a la festa rural Alpage en fête, on pastors, formatgers i habitants de la zona ens explicaran com és la seva vida en aquest territori de muntanya i com fan compatible la ramaderia amb l’existència de les pistes d’esquí, economies que es complementen.

Seguim per camins fins que arribem a la primera cabana de pastors on trobem una pista de muntanya per on acabem d’arribar a la Toussuire, passant a la vora d’alguna antiga cabana i de xalets de nova construcció.

Papallones com la griseta de muntanya o les blavetes, llagostes, voltors, genciana groga, gencianes campestres, cameneri, carlines, nerets, veladre... omplen de vida l’entorn i fan pensar que aquests paratges a primers de juliol han de ser un tapís florit.

Recorregut de 10,61  km, 425 m de desnivell positiu i 854 m de desnivell negatiu.

Temps de marxa efectiva:

La Grande Verdette – Tête de Ballard .................................................................. 52 min

Tête de Ballard – Le Grand Truc...................................................................... 1 h 03 min

Le Grand Truc – La Toussuire.......................................................................... 1 h 10 min

Temps total de marxa efectiva:...................................................................... 3 h 05 min

 

Per descarregar el track podeu clicar aquí.   

Agulles d'Arves i La Mejie

Al cim de la Tête de Bellard

El Massís del Mont Blanc, al fons

Chaîne de Belledone

L'Étandard (3.464 m)

Panoràmica des de les Agulles d'Arves fins a la Chaine de Belledone

Al cim de Le Grand Truc

Baixada cap a La Toussuire

Cabana i el nucli de La Toussuire

Antiga cabana dels alpages





Powered by Wikiloc

Comentaris