Congost del Mu (La Noguera)

4 de gener de 2022

Itinerari d’anada i tornada pel congost que el Segre ha format al seu pas entre la cara nord de la Serra Carbonera i els contraforts del vessant de migjorn del Montsec de Rúbies.

El recorregut, que va des de la Font del Pont fins a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, transcorre seguint bona part del traçat de l’antic camí de ferradura que, des de l’Edat Mitjana, uneix Alòs de Balaguer i Camarasa, seguint el curs del Segre. Aquest camí també s’anomena el camí del Solà o dels Dos rius.

Lloc tranquil, poc freqüentat i de molt bon fer, amb petits trams equipats amb passarel·les i un pont penjat. Roques, trams empedrats i vegetació es complementen amb la presència d’ànecs a l’aigua, rapinyaires sobrevolant el congost i voltors vigilant des d’una penya.

Aproximació: El nostre punt de sortida és la Font del Pont, a Alòs de Balaguer. Hi ha qui continua en vehicle (millor tot terreny) fins a l’àrea de pícnic de la font de l’Espadella o fins i tot una mica més. Això pot estalviar caminar uns 6,4 km (3,2 a l’anada i 3,2 a la tornada), però el desconeixement de la zona i de l’estat de la pista ens ha fet ser prudents.

Itinerari: Comencem a caminar a la mateixa Font del Pont per la pista que transcorre per la riba dreta del Segre. Fins passada la Font de l’Espadella, el camí és una carretera de terra. Quan arribem al final de la pista, una banderola ens indica la proximitat de les primeres passarel·les, la distància fins a l’aiguabarreig i fins al Mirador de Penalta (on no anem).

A partir d’aquí, només hi ha un camí a seguir, ben fresat i sense pèrdua, alguns trams amb una vegetació que gairebé l’envaeix i d’altres, amb una bona amplada i amb restes d’un empedrat pretèrit. Resseguim els entrants i sortints d’aquest vessant pedregós i a cada entrant hi ha un barranc (ara eixuts) per on en èpoques de pluja deu baixar aigua a base de bé. La veritat és que imaginar-se traginant per aquest camí a cavall d’un matxo o d’una mula fa mitja basarda.

El cim  del Mu, que queda damunt de l’aiguabarreig, i el barranc que baixa d’aquest cim cap al Segre just en el punt més estret, són els que donen el nom a aquest congost.

Quan portem 5,7 km, arribem al Barranc del Palomar i trobem un encreuament. El camí de la dreta va al Mirador de Penalta. Nosaltres agafem el de l’esquerra que baixa per un grau amb restes d’un antic empedrat i que, fent unes bones ziga-zagues, ens du a nivell del riu Segre. El resseguim uns 300 metres, encara per la riba dreta, i arribem a un pont penjant  per on el travessem.

Ja a la riba esquerra, passem un altre barranc i l’enllaç amb un altre camí (va a Camarasa per l’ermita de Sant Jordi) i trobem les passarel·les metàl·liques, penjades sobre el pantà, que fan una mica d’impressió, per on arribem a la Central hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer.

Som a l’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa. Davant nostre, enfilada hi ha la presa de Camarasa (la carretera C-13 hi passa per damunt). La Noguera Pallaresa, nascuda al Pla de Beret, després de 155 km de llargària, desemboca al Segre per sota aquesta presa. L’edifici més gran, que queda sota la presa, és la Central de Camarasa i la fa funcionar la Noguera Pallaresa.

El Segre, nascut al nord del Pic del Segre, a l’Alta Cerdanya, quan arriba en aquest punt porta 187 km de recorregut i n’hi queden 79 fins a Mequinensa, on desembocarà a l’Ebre. És el responsable del funcionament de la Central d’Alòs de Balaguer, situada també en aquest aiguabarreig.

Fem un mos i un breu descans i ens hi tornem a posar. Ens queda tornar a la Font del Pont, a Alòs de Balaguer, i ho farem pel mateix camí per on hem vingut. Tindrem una altra perspectiva del congost, amb uns altres colors i una altra llum, ja que el sol és molt més amunt.

Tot i que no he fet mai el Congost de Montrebei, fent cas a l’amfitriona de l’apartament que tenim llogat a Sant Llorenç de Montgai, recomano molt i molt aquest itinerari pel Congost de Mu. Hi ha qui el qualifica d’imprescindible.

Recorregut de 13,72 km i 597 m de desnivell.

Hi hem estat 1h 50 min a l’anada i 1h 40 min a la tornada. Total 3 hores 30 minuts.

Per descarregar el track podeu clicar aquí.

Podeu trobar més informació d’aquest espai en aquest enllaç.



Primeres passarel·les a l'inici
del congost

L'estret

Tram amb l'empedrat ben conservat

Un voltor dalt la carena

El sol toca als cims més alts

Vista enrere cap a l'estret del Mu

Arribant al Barranc del Palomar
es veu el pont penjant

Llentiscle (Pistacia lentiscus)

Travessant el pont penjant

Informació de les cartelleres

Aiguabarreig: l'aigua de la Noguera
Pallaresa arriba per
l'esquerra i la del Segre, per la dreta

Passarel·les metàl·liques entre el pont penjant
i la central (ja de tornada)

Àrea de pícnic de l'Espadella

Powered by Wikiloc

Comentaris