Estany i Estanyet de Bessiberri, des de Conangles

15 d’agost de 2021

Estanys de Bessiberri des del Refugi de Conangles (1.540 m).

Aproximació: El Refugi de Conangles es troba al costat de la carretera N-230, prop de la boca sud del túnel de Vielha. Entre els punts quilomètrics 149 i 150 de la N-230, a mà dreta hi ha un aparcament per accedir al bosc de Conangles. A més del refugi, hi ha una àrea d’esbarjo i de pícnic a la vora de la Noguera Ribagorçana. Aquesta zona, tot i estar situada a la boca Sud del túnel de Vielha, ja pertany a Era Val d’Aran.

Estany gran de Bessiberri. Al fons: 
a l'esquerra, Vallibierna; a la dreta, Tuc de la Tallada

Itinerari: Comencem a caminar al mateix aparcament, en direcció al pont que creua la Noguera Ribagorçana. Allà mateix hi ha les indicacions “Refugi de Bessiberri”, “Estanys de Bessiberri” i “Vall de Bessiberri”.

El primer tram, pràcticament planer, es fa per una pista paral·lela al riu (aigües avall), que passa al costat de la zona de pícnic. Poc després, una barrera barra el pas als vehicles. Quan portem poc més d’un quilòmetre, trobem una bifurcació; deixem a la dreta el camí que va a Senet i seguim per la pista de l’esquerra. A pocs metres, una banderola ens indica que cal agafar un camí que s’enfila a la nostra esquerra.

El camí està molt fressat i compta amb una senyalització que consisteix en uns pals de fusta amb pintura de color groc que ens acompanyen tota l’estona. La primera part, fins al pontarró de ciment que travessa el Barranc de Bessiberri (km 2,9), puja de forma decidida i contínua per entre una frondosa fageda de muntanya, molt ombrívola i de molt bon fer.

El Barranc de Bessiberri és impressionant: des de la remor de l’aigua, passant per la bellesa dels diferents salts d’aigua, fins als estimberris que veiem a la part superior del camí.

A partir del pont el terreny és més d’alta muntanya, amb pendent més pronunciat, més inestable i més pedregós. Trobem els primers nerets i una vegetació més pròpia del Pirineu. Superat aquest segon tram, arribem a l’esplanada de l’Estany de Bessiberri que ens ofereix una gran vista del Circ de Bessiberri amb l’estany a primer terme. L’indret és d’una gran bellesa.

Voregem l’estany, que té una llargada d’uns 500 metres, per un camí pla amb molts blocs que fan que sigui força entretingut. Més endavant, el camí és de més bon fer.

La vista cap a l’est consisteix en aquest circ culminat pel Bessiberri Nord (3.008 m) i el Bessiberri del Mig (2.995 m). Cap a l’oest, els cims de Vallhibierna (3.067 m), Cap Llauset i Tuc de la Tallada. Als laterals, vessants pedregosos tanquen el circ.

Anem bé de temps i de forces, així que ens animem a continuar pujant fins a l’Estanyet, situat a 2.171 m, al peu de les parets rocoses del circ de Bessiberri. A partir del final de l’Estany de Bessiberri, el camí transita prop del rec que alimenta l’estany que discorre fent ziga-zagues i algun saltant per tota l’esplanada. Més a principi d’estiu, devia ser tot un espectacle de floració de nerets, orquídies i altra flora de muntanya. A mitjans d’agost, ja està pràcticament tot passat; ens queden alguns fruits com els gerds i els nerets que ens alegren la caminada.

Estem en plena onada de calor de la mare de déu d’agost de 2021 (la màxima d’ahir al Pont de Suert va ser 39º i la d’avui de 38º) i aquí fa un airet molt agradable, de manera que l’entorn convida a passar-hi una bona estona.

Fem la tornada pel mateix camí. De baixada no notem tant els diferents trams del camí i els petits recs tributaris del Torrent de Bessiberri ens permeten anar-nos refrescant. A mida que baixem, anem deixant la frescor enrere, tot i que a Conangles, les ombres són molt fresques i una bona remullada a l’aigua de la Noguera ens deixa com nous.

Hem fet un recorregut de 12,55 km i 720 metres de desnivell. Si us voleu descarregar el track ho podeu fer en aquest enllaç.

Fageda de Conangles

Barranc de Bessiberri

Estany gran de Bessiberri. Al fons:
Bessiberri Nord i del Mig

Estanyet de Bessiberri

Vegetació de zones humides
de muntanya

Arnica montana, Dactilorhiza maculata, Colchicum montanum;
Streptopus amplexifolius, Pinguicula vulgaris
i cecidis del faig.

Horaris (al ritme de persona poc entrenada):

Conangles – Estany de Bessiberri (extrem O): ..... 1h 35 min

Estany – Estanyol de Bessiberrri: ......................... 1h 05 min

Estanyol – Estany de Bessiberri (extrem E): ............  35 min

Estany (extrem E) – Conangles: ..........................  1h 20 min

Total: ...................................................................  4h 35 min

Comentaris