Orquídies silvestres de la temporada 2020

La família de les orquidàcies té prop de vint mil espècies, agrupades en cinc-cents gèneres i es considera la més diversificada del regne vegetal. A Europa se n’hi fan unes quatre-centes espècies; a Catalunya, unes setanta, i a la Garrotxa, se n’hi troben unes quaranta.

Les orquídies silvestres creixen als boscos, prats, molleres i camps; fugen dels ambients degradats i necessiten indrets naturals que no hagin estat adobats amb productes químics i orgànics. Són flors menudes, modestes i delicades, que fàcilment ens poden passar desapercebudes.

Les orquídies silvestres estan dotades d’òrgans i perfums singulars que atrauen diferents insectes. Aquest alt nivell de perfecció en les seves flors fa que tinguin una relació molt estreta amb els insectes que les pol·linitzen. El procés de pol·linització es pot donar a partir d’oferir nèctar a alguns insectes o enganyant els individus masculins d’alguns altres insectes que intenten copular amb la flor. Aquest darrer és el cas de les diverses espècies d’abelleres. En cas que la pol·linització per insectes no hagi estat possible, quan la flor arriba a la maduresa sense haver estat fecundada, algunes orquídies són capaces d’autopol·linitzar-se.

La seva diversitat de colors, la singularitat de les seves formes i les particularitats a l’hora d’adaptar-se o reproduir-se, les ha envoltades d’una aura de misteri que les fa diferents a les altres flors

Algunes d’aquestes espècies estan legalment protegides.

 

Les meves observacions

La primavera del 2020 passarà a la història per ser una de les més especials, ja que ens va arribar en ple confinament. Quan va ser permès sortir a passejar, en una franja horària determinada, semblava que les orquídies ens estiguessin esperant: els voltants d’Olot n’eren plens, d’orquídies silvestres!

A la llista de les meves observacions, hi poso on i quan les he vist. La majoria d’orquídies d’aquest recull les he trobat a més d’un lloc; primer pels volts d’Olot (entre els 440 i els 500 metres d’altitud) i, més endavant, a l’Alta Garrotxa, al Prepirineu o al Pirineu oriental, (entre els 1.000 i els 2.000 metres).

Tal i com vaig dir en el recull d’observacions del 2019 (enllaç), aquestes publicacions em serveix per tenir a l’abast les diferents varietats d’orquídies silvestres observades entre maig i setembre de 2020.

 

1. Mosques grosses (Barlia robertiana). L’Escala (Alt Empordà), 15 de febrer de 2020.

 

2. Abellera catalana o Catalàunica (Orphys bertolonii). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 4, 8 i 13 de maig de 2020.

 

3. Barret piramidal o Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 4 i 8 de maig; Banyoles (Pla de l’Estany), 24 de maig; Cistella (Alt Empordà), 31 de maig; La Vall de Bianya (La Garrotxa), 6 de juny; Hostalets d’en Bas (La Garrotxa), 11 de juny de 2020; Coll de Malla (La Selva), 4 de juliol de 2020.

 

4. Curraià blanc (Cephalanthera longifolia). Entre Olot i Les Preses (La Garrotxa), 7 de maig; Setcases, 14 de juny de 2020.

 

5. Orquídia verdosa o Platantera de muntanya (Platanthera clorantha). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 7, 13, 15 i 17 de maig; Setcases (Ripollès), 14 i 28 de juny de 2020.


6. Soldadets o Flor dels soldats (Orchis militaris).  Voltants d’Olot (La Garrotxa), 8 i 19 de maig de 2020.


7. Caputxina, Orquídia olorosa o olorífica (Gymnadenia conopsea). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 8 de maig; Serra Cavallera (Ripollès), 6 de juny; Espinavell (Ripollès), 14 de juny; Alta Garrotxa, 21 de juny de 2020.


8. Curraià vermell (Cephalanthera rubra). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 8 de maig; Les Preses (La Garrotxa), 30 de maig; La Vall de Bianya (La Garrotxa), 6 de juny; Hostalets d’en Bas (La Garrotxa), 11 de juny de 2020.


9. Flor dels simis o Monetes (Orchis simia). Voltants d’Olot (La Garrotxa), 9 de maig de 2020.


10 Orquídia blanca o Platantera bifòlia (Platanthera bifolia). Voltants d’Olot, 17 de maig; Serra Cavallera, 6 de juny de 2020.


11. Abellera, Flor d’abella o Mosques d’ase (Ophris apifera). Banyoles (Pla de l’Estany), 24 de maig; Les Preses (La Garrotxa), 30 de maig; La Vall de Bianya (La Garrotxa), 6 de juny de 2020.


12. Orquídia rosada (Orchis maculata Meyeri). Les Preses (La Garrotxa), 30 de maig; La  Vall de Bianya (La Garrotxa), 6 de juny; Serra Cavallera (Ripollès), 6 de juny; Setcases (Ripollès), 14 de juny; Alta Garrotxa, 21 i 28 de juny de 2020.


13. Orquídia de muntanya, Abellera de muntanya grossa o Orquídia mascle (Orchis mascula). Serra Cavallera (Ripollès), 1 de juny; Espinavell (Ripollès), 14 de juny; Alta Garrotxa, 21 de juny de 2020.


14. Botonets negres (Nigritella nigra). Serra Cavallera (Ripollès), 1 de juny; Espinavell (Ripollès), 14 de juny de 2020.


15. Orquídia tacada (Orchis maculata). La Vall de Bianya (La Garrotxa), 6 de juny; Espinavell (Ripollès), 14 de juny; Setcases (Ripollès) 28 de juny de 2020.


16. Llengües de gall (Serapias lingua). Serra Cavallera (Ripollès), 6 de juny de 2020.


17. Orquídia cremada o Orchis socarrat (Orchis ustulata). Serra Cavallera (Ripollès), 6 de juny; Alta Garrotxa, 21 de juny de 2020.


18. Orquídia de maig o Botonets de gos (Orchis majalis). Serra Cavallera (Ripollès), 6 de juny; Setcases (Ripollès), 14 de juny; Alta Garrotxa, 21 de juny; Setcases (Ripollès), 28 de juny de 2020.

 

19. Orchis sambucina (Dactylorhiza sambucina). Espinavell (Ripollès), 14 de juny de 2020.

  
 

20. Orquídia de fulles rodones (Listera ovata). Alta Garrotxa, 21 de juny de 2020.


21. Campanetes de tardor o Espirant de tardor (Spiranthes spiralis). Riudaura (La Garrotxa), 29 d’agost i 10 de setembre de 2020.

 

Després d’aquesta darrera observació, la temporada de l’Espirant de tardor encara s’ha allargat uns dies. Aquesta orquídia, l’última que floreix a casa nostra, tal com el seu nom indica, marca el canvi d’estació i tanca la temporada d’orquídies.

Personalment, considero que aquesta ha estat una molt bona temporada, més si tenim en compte la meva poca expertesa. Vint-i-una espècies d’orquídies observades, vuit de les quals per primera vegada no està gens malament!

A la tardor, la natura ens ofereix altres joies, especialment els bolets, un camp molt ampli en el qual em considero gairebé analfabeta. M’agrada veure bolets curiosos, lluents i acolorits, la majoria dels quals deuen ser tòxics o poc apreciats. He de dir que no sóc bona boletaire, ja que dels bolets comestibles segurament en conec pocs més de mitja dotzena. Potser hi ajuda el fet que no els digereixo bé i que en puc menjar molt poca quantitat. Em conformo amb un cistellet de vaquetes de pi, quatre rovellons o un grapat de fredolics.


Aquest va ser un bon regal per a un aniversari en plena temporada d'orquídies. Moltes gràcies!

 

Adriana, 15 d’octubre de 2020

 

Notes: 

  1. Totes aquestes fotografies són fetes amb el mòbil.
  2. Algunes espècies d’orquídies es creuen i acaben sortint varietats que són més difícils de classificar. Per això alguna pot estar mal classificada. Agrairé correccions.
  3. Per fer aquesta entrada m’he servit de dos llibres-guia:

-          Orquídies silvestres de Catalunya, d’Hilari Sanz (Cossetània Edicions)

-          Guia d’orquídies de l’Alta Garrotxa, de Xavier Collmalivern i Banal (edició del Consorci de l’Alta Garrotxa i la Fundació Territori i Paisatge).

  1. Agraeixo l’ajuda d’alguns altres observadors d’orquídies silvestres a l’hora de localitzar-ne algunes.



Comentaris