Passejada pel Pla de Barrès, a la vora del Tet

Diumenge, 9 d’agost de 2020

Si fa uns dies ens refrescàvem els peus a les gèlides aigües del Tec, avui ho hem pogut fer a les somes aigües del Tet. Aquests dos rius que, sovint confonc per la seva proximitat i la semblança entre els seus noms, tenen un naixement i un curs ben diferenciats. Aclarim-ho: el Tec neix prop del Roca Colom, darrere del Costabona, transcorre pel vessant Sud-Est del Massís del Canigó, passa pel Vallespir i el Rosselló i desemboca al Mediterrani, al terme d’Elna, prop d’Argelés; el Tet, neix als peus del Carlit, travessa l’Alta Cerdanya, el Conflent i el Rosselló, i desemboca al Mediterrani, prop de Perpinyà. Així doncs, un i altre estan separats, entre altres, per la carena del Massís del Canigó.

La nostra passejada consisteix en una ruta lineal d’una hora d’anada i uns tres quarts d’hora de tornada (7,15 km i 8 metres de desnivell), que va des del Pla de Barrès fins a la Borda (i tornar).

El Pla de Barrès és un indret situat a uns 3 km de Mont-Lluís. Està solcat pel riu Tet, que hi passa tot fent unes suaus giragonces. Aquest lloc em té el cor robat.

Hi trobem un gran aparcament des d’on surten els busos que, els mesos d’estiu, pugen a l’Estany de les Bulloses. A la riba del Tet hi ha un càmping.

Sortim del Pla de Barrès, buscant un lloc per travessar el Tet i resseguir-lo aigües amunt, per la seva riba dreta, fins que arribem a l’indret anomenat La Borda (pel nom d'una casa que veiem una mica de lluny), a l’alçada d’una parada dels busos de les Bulloses, on hi ha una construcció de ferro rovellat que fa de marquesina. El camí es troba majoritàriament cobert de bosc, però també travessa alguns prats i clarianes des d’on tenim una fantàstica vista del Carlit. En aquests prats hi pasturen alguns caps de bestiar equí i molts de boví.

És una passejada curta, per un terreny tot pla. La proximitat del riu i el bosc, fan que sigui molt adequada per prendre la fresca en els càlids dies d’estiu. És apta per a tot tipus de persones, des dels més grans fins als més petits. I, com fa aquella dita: si la vista no ens enganya, hi podem veure molts pescadors de canya.

El Pla de Barrès forma part d’itineraris que surten de Bolquera i arriben o passen per aquest pla. Vull remarcar el manteniment i la bona senyalització d’aquests itineraris. 

 

Bona part del camí transcorre pel bosc
Bona part del camí transcorre pel bosc.

Vara d'or o de sant Josep (Solidago virgaurea).

Les aigües del Tec amb la Borda al fons.

Aquí tenim vistes del Carlit.

Abellot en una flor de Tora blava (Aconitum napellus), una planta altament tòxica ❌💀❌.

Coure roent (Lycaena virgaureae) mascle.

Papallona pendent d'identificar.

Donzella rogenca (Boloria euphrosyne)



Aquí es pot veure la senyalització que comento. Al fons, el circ de Cambra d'Ase.

 
Us podeu descarregar el Track clicant 👉 aquí

Powered by Wikiloc

Comentaris