Estany de Mariola

Dijous, 20 d’agost de 2020

Sortida a l’Estany de Mariola des de l’aparcament de la Font de la Costa.

L’Estany de Mariola es troba situat a 2.280 metres d’altitud, al capdamunt de la Vall de Cardós, a la capçalera del Riu Tavascan i al peu del Turó de Mariola i del Pic de la Muntanyola. Està inclòs dintre el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Per arribar-hi hem d’anar a la Vall de Cardós, fins al poble de Tavascan. Un cop passat el poble, deixem a la dreta la pista que ens acostaria al Pla de Boavi (camí del Llac de Cestascan) i seguim cap a l’esquerra per la carretera asfaltada (indicacions estació d’esquí de Tavascan). Passem per les Bordes i l’embassament de Graus i, després de les Bordes de Quanca, deixem la carretera asfaltada i trenquem cap a la dreta en direcció a la Cascada de Noarre i a l’aparcament de la Font de la Costa. A partir d’aquest moment, ens espera una pista de terra i força estreta. És recomanable fer aquests 4 km en vehicle tot terreny.

De l’aparcament de la Font de la Costa en surt un camí ample que puja fins a la Font de la Costa i que, amb unes ziga-zagues ben marcades ens porta a la Cabana de l’Estany Xic o de l’Estany del Port [de Tavascan]. Un cop a la cabana, continuarem cap a l’Estany de Mariola, deixant l’Estany Xic i el del Port per a la tornada. Davant mateix de la cabana travessem el Riu del Port per una palanca de fusta i ens comencem a enfilar, ara en direcció Oest, seguint un camí no tant fressat com el que seguíem fins ara, però amb algunes fites. Anem guanyant alçada, per uns vessants on hi ha cavalls pasturant i arribarem a un pla on trobem unes petites basses i l’espectacular Estany de Mariola.

Fa un dia molt clar i el sol i el ventet que fa, convida a estar-hi una bona estona. Després d’aquest descans, farem la baixada pel mateix camí, fins a la Cabana de l’Estany Xic. En aquest punt anem cap a l’esquerra i, passant per l’Estany Xic arribem a l’Estany del Port que són a tocar de la cabana. Tornarem a fer una bona parada abans de recular i baixar cap a l’aparcament de la Font de la Costa.

L’Estany Xic i l’Estany del Port estan presidits pel Port de Tavascan, punt de comunicació amb França i pas de refugiats que, fugint dels horrors del nazisme.

Es tracta d’una caminada de 7,16km i 469m de desnivell. Nosaltres caminem 2h 10 min (1h 10 min de pujada i 1h de baixada). La poca exigència que presenta és més pel desnivell que no pas pel tipus de camí ni per la distància. L’aproximació és una mica llarga, però val la pena fer-la per poder gaudir d’aquests magnífics i poc massificats paratges.  

Camí ample al començament de la caminada.

Font de la Costa.

Senyalització vertical, molt útil.

Passera de fusta per on passarem per anar a l'Estany de Mariola.


Estany Xic, al darrere,
l'Estany del Port i el Port de Tavascan.

Estany de Mariola sota el Turó de Mariola i el Pic de la Muntanyola. 

Estanyol prop de l'Estany de Mariola.

Regalèssia de muntanya (Trifolium alpinum).

Camí de baixada amb unes vistes impressionants.

Al fons, possiblement sector de la Pica d'Estats.

Cavalls abeurant-se a l'Estany del Port.

Us podeu descarregar el Track clicant 👇 o 👉 aquí

Powered by Wikiloc

Comentaris