Estany de Gerber

Dilluns, 17 d’agost de 2020

Sortida a l’Estany de Gerber, des de l’aparcament de la Peülla que es troba situat al punt quilomètric 49.5, poc abans d’arribar al Port de la Bonaigua des d’Esterri d’Àneu, seguint la carretera C-28 o carretera de la Vall d’Aran, al peu del remuntador de la Peülla.

 

L’Estany de Gerber és un estany d'origen glacial que es troba al Pallars Sobirà, concretament a les Valls d’Àneu, a 2.170 metres d’altitud, proper al límit amb la Vall d’Aran, i a la zona perimetral del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Situat als peus del Pic Serós i el de Locampo, forma part d’un seguit d’estanys que trobaríem si continuéssim cap al refugi Gerber o Mataró.

Aquesta passejada es fa per un camí transitat i assenyalat, tant amb banderoles com amb marques de color groc sobre les pedres i als arbres. El recorregut transcorre per un paisatge d’alta muntanya: la primera part, travessa boscos de pi i prats alpins que es van alternant; a partir de mig camí, la roca mare fina i allisada ens recorda l’existència d’antigues glaceres,  posteriorment, en temps de desglaç, el pas de l’aigua va originar els torrents.

A uns 35 minuts de camí, trobem una primera bassa, l’Estanyola de Gerber, el primer dels tres estanys que trobarem avui. Després de l’Estanyola, anem a trobar el Barranc de Gerber i seguim pujant per un camí que el ressegueix fins a arribar a l’Estany de Gerber de Baix i, finalment, a l’Estany de Gerber.

Fem la tornada pel mateix camí i haurem caminat 2h 45 minuts entre anada i tornada.

Es tracta d’una caminada fàcil, curta i molt agraïda per l’abundor d’aigua i per la vista, als cims propers i cap als cims del sector de la Bonaigua i el Pla de Beret. Això no obstant, veient algunes persones, molt cansades i acalorades, amb qui ens hem creuat a la nostra tornada, vull recalcar que s’ha de tenir en compte que es tracta d’un camí de muntanya.

Ruta poc exigent, de 7,20km (anada i tornada) i 290m de desnivell. 

 

Estanyola de Gerber.

Moixera de guilla (Sorbus aucuparia).

Estany de Gerber de Baix i Puig de Gerber.

Seneci pirinenc (Senecio pyrenaicus).

Reflex.

Cameneri o Epilobi angustrifoli (Epilobium angustrifolium).

A l'estany de Gerber.

Safrà de muntanya (Crocus vernus).

Papallona d'ullets (Aphantopus hyperantus).

Argentada de muntanya (Argynnis aglaja).

Moreneta septentrional (Aricia agestis).

Vista dels cims de sobre el Port de la Bonaigua.
 
Vista de la carretera del Port de la Bonaigua.

 

Us podeu descarregar el Track clicant 👇 o 👉 aquí

Powered by Wikiloc

Comentaris