Orquídies silvestres observades la temporada 2019

Introducció
Les orquídies pertanyen a la família de les orquidàcies, una de les més diversificades del regne vegetal, que té unes 20.000 espècies. A Europa se n’hi ha descrit unes 400 espècies i, d’aquestes, a Catalunya se n’hi troben unes 70.
Les orquídies silvestres creixen als boscos, prats, molleres i camps; fugen dels ambients degradats i necessiten indrets naturals que no hagin estat adobats amb productes químics i orgànics.
A Catalunya en podem trobar des d’arran de mar fins a les valls del Pirineu. A la comarca de La Garrotxa se n’hi troben unes 40, principalment a l’Alta Garrotxa. Algunes d’aquestes espècies estan legalment protegides.

Les meves observacions
Amb aquesta primavera avançada que tenim aquest final de febrer i després de les primeres observacions d’orquídies silvestres de la temporada, faig allò que fa mesos tenia en ment: un resum de les observacions d’orquídies de la temporada anterior, la de 2019.
Amb aquesta entrada no pretenc fer un inventari d’orquídies silvestres ni fer ostentació d'uns coneixements en botànica que no en tinc, sinó que vull tenir recollides i publicades en una entrada fàcil de consultar les diferents varietats d'orquídies silvestres observades entre maig i setembre de 2019.

Orquídia de muntanya, Abellera de muntanya grossa o Orquídia mascle (Orchis mascula). Pla de la Calma (El Montseny), 31 de maig de 2019.
Abellera catalana o Catalàunica (Orphys bertolonii). Pla de la Calma (El Montseny), 31 de maig de 2019.Pentecosta, Botonets de gos o Coixí morat (Orchis morio). Pla de la Calma (El Montseny), 31 de maig de 2019.Orquídia cremada o Orchis socarrat (Orchis ustulata). Pla de la Calma (El Montseny), 31 de maig de 2019; Alta Garrotxa, 23 de juny de 2019.Orquídia blanca o Platantera bifòlia (Platanthera bifolia). Zona Volcànica de la Garrotxa, 1 de juny de 2019.


Curraià blanc (Cephalanthera longifolia). Setcases (Ripollès), 8 de juny de 2019.Orquídia de maig (Orchis majalis). Vall d’Eina (Alta Cerdanya), 20 de juny de 2019, Setcases (Ripollès), 8 de juny de 2019.
 Orquídia verdosa o Platantera de muntanya (Platanthera clorantha). Alta Garrotxa, 23 de juny de 2019.


Caputxina, Orquídia olorosa o olorífica (Gymnadenia conopsea). Alta Garrotxa, 23 de juny de 2019.Botonets negres (Nigritella nigra). Alta Garrotxa, 23 de juny de 2019.


Curraià vermell (Cephalanthera rubra). Joanetes (La Garrotxa), 27 de juny de 2019.Orquídia tacada (Orchis maculata). Alta Garrotxa, 23 de juny de 2019; Llac d’Aude (Capcir), 21 de juliol de 2019. Barret piramidal o Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis). Joanetes (La Garrotxa), 27 de juny de 2019.Campanetes de tardor o Espirant de tardor (Spiranthes spiralis). Riudaura (La Garrotxa), 25 de setembre de 2019


Acabo amb l’observació més recent, com a avançament del que pot ser la temporada 2020. Tant de bo sigui tant productiva com la passada.
Mosques grosses o Bàrlia (Barlia robertiana). Observada prop de l’Escala (Alt Empordà), el dia 15 de febrer de 2020. És una de les espècies més primerenques i més grosses. 


Que tinguem una bona temporada d’orquídies!

Adriana, 25 de febrer de 2020


Notes: 
  1. Totes aquestes fotografies són fetes amb el mòbil.
  2. Algunes espècies d’orquídies es creuen i acaben sortint varietats que són més difícils de classificar. Per això i per la meva manca de coneixements, alguna d’aquestes orquídies pot estar mal classificada. Agrairé suggeriments i correccions.
  3. Per fer aquesta entrada m’he servit de dos llibres-guia: 
-       Orquídies silvestres de Catalunya, d’Hilari Sanz (Cossetània Edicions)
-      Guia d’orquídies de l’Alta Garrotxa, de Xavier Collmalivern i Banal (edició del Consorci de l’Alta Garrotxa i la Fundació Territori i Paisatge)Comentaris