Observant gencianes


Introducció
Les gencianes són plantes herbàcies de fulles enteres, generalment ovals, que tenen les flors campanulades o en forma de trompeta, normalment de color blau-violeta, i els fruits capsulars. Són del gènere Genciana o gençana (Gentiana) que pertany a la família Gencianàcies (Gentianaceae). Són plantes anuals, bianuals o perennes, de fulla persistent o no.
La tintura desinfectant coneguda amb el nom “Violeta de genciana” no està feta a partir d’aquestes flors. Rep aquest nom per la semblança del seu color amb el de la majoria de gencianes.

Observacions
Se’n troben a les muntanyes de tot el món i és molt fàcil trobar-ne al Pirineu i al Prepirineu. Aquestes que comparteixo són només unes quantes de les moltes que podem trobar a casa nostra.

Genciana o Gençana pirenaica (Gentiana pirenaica). Juny 2019, Vall d’Eina.

Genciana nival (Gentiana nivalis).  Juny 2019, Vall d’Eina i Les Bulloses.


Genciana o Gençana acaule o Didaletes (Gentiana acaulis). Juny 2019, Vall d’Eina i Les Bulloses.Genciana groga o Quina de pobre (Gentiana lutea). Juny 2019, Setcases.
La seva arrel té propietats aperitives, tòniques i estomacals.


Genciana cruciada (Gentiana cruciata). Agost 2019, Circ de Gavarnie.Genciana campestre (Gentiana campestris). Agost 2019, PN Alt Pirineu / octubre 2019, Capçalera del Ter i el Fresser.Genciana vernal, Gençaneta o Pastorella (Gentiana verna). Abril 2019, Alta Garrotxa / Febrer 2020 Coll de Condreu.Eswèrtia, Swèrtia, Swertie perenne o Swertie vivace (Swertia perennis). Juliol 2019, Arànser.
Tot i que no és una genciana, ja que no pertany al gènere Gentiana, sinó al gènere Swertia, la faig sortir aquí perquè sí que pertany a la família Gentianaceae.


Recordo haver vist gencianes des que, de ben joveneta, sortia a muntanya amb el pare. Això no obstant, sempre em fa il·lusió trobar-ne i no em canso mai d’observar-les.


Adriana, 28 de febrer de 2020

Nota: Totes aquestes fotografies són fetes amb el mòbil.

Comentaris