Sant Aniol d’Aguja, el Salt de la Núvia i Talaixà

19 de febrer de 2017
Excursió matinal de forma circular, amb sortida de Castell s’Espasa per anar a Sant Aniol. En aquesta ocasió, pugem pel clàssic camí que va travessant la riera i, després de Sant Aniol, anem cap al Salt de la Núvia i Talaixà, des d’on tornem cap a Pont de Valentí i Castell s’Espasa.
Aproximació: Anem a Sadernes i, per la pista que va a la Vall de Riu i a Bassegoda, seguim fins a la zona d’aparcament de Castell s’Espasa on deixem el cotxe a la zona habilitada com aparcament.
Itinerari: Seguim la pista fins que trobem el camí que baixa a l’antic Hostal de Ca la Bruta, travessant la riera pel Pont de Valentí. Després de la casa comença el camí de Sant Aniol. Al cap d’una estona deixem a l’esquerra el camí de Talaixà per on arribarem a la tornada i continuem cap a Sant Aniol. Abans de la Muntada travessem la riera, que baixa molt plena, amb una mica de dificultat –no pas perill!- per unes passeres que avui justegen una mica. Arribats al Gomarell, després de carregar algun sac de sorra per contribuir amb l’helicoptering de les obres de restauració de Sant Aniol, seguim amunt pel camí que voreja la riera. A la Gorga del Citró, les passeres són insuficients i ens descalcem per passar a l’altra banda. Sort que les properes passeres són més fermes i ens permeten passar a la riba esquerra sense dificultat. Passem a la vora del Prat i del Molí i, travessant per última vegada la riera, ara pel pont penjat, arribem a Sant Aniol.
Sant Aniol és un lloc d’aturada obligada. Hi esmorzem, visitem l’ermita –que trobem oberta gràcies als Amics de Sant Aniol- i veiem com avancen les obres.
Enfilem el camí que surt de darrere la font (GR, Itinerannia i Consorci) que va cap al Salt de la Núvia. Primer, travessem el torrent de Can Barrufa, passem per ca l’Abat i anem pujant fins al Portell de la Guilla, des d’on tenim molt bones vistes de la capçalera de la riera de Sant Aniol. Seguim cap al Salt del Capellà (sorpresa, hi ha posat unes cadenes per agafar-s’hi) i el Salt de la Núvia (creu de terme gravada a la roca). Poc després, trobem una bifurcació i deixem a l’esquerra el camí que baixa directament al Gomarell, per seguir el de la dreta cap a Talaixà, un camí on s’hi conserven alguns trams empedrats i alguns arcs i parets que són veritables obres d’arquitectura civil. Trobem el camí de la Lleixa Closa, que ens queda a la dreta, passem pel que queda del gran casal de la Quera i arribem a Talaixà.
Com hem dit en altres ocasions, el llogarret del Talaixà, situat al coll homònim, té unes vistes privilegiades: la Vall de Riu, amb el Martanyà, el Bassegoda i els cingles de Gitarriu. Actualment sense vida, hi queden dempeus l'església de Sant Martí i la Casa de Talaixà, habilitada com a refugi (CEO). Els voltants de la casa de Talaixà fan goig, són nets i arreglats i des que hi ha la latrina els prats i els voltants estan nets de regals indesitjables. S’hi nota la mà dels que en tenen cura i que hi van sovint. La Masó que, igual que la Quera, cau a trossos, ja només és testimoni d’un temps i una vida que no tornaran. 
Agafem el camí de baixada cap a Pont de Valentí, que segueix el vessant NE del Ferran i que baixa per l’alzinar, tot fent ziga-zagues, passant per algunes places carboneres. Val la pena aturar-se a la terra vermella per tornar a contemplar la Vall de Riu. A mig camí, en una clariana amb la terra vermella, veiem Sant Feliu de Riu a l’altre costat de la riera i tornem a tenir vista de la Vall de Riu. Travessem dues vegades la pista que es va obrir per restaurar la Quera i arribem a l’encreuament amb el camí de Sant Aniol, on tanquem la volta circular per tornar cap a Ca la Bruta, Pont de Valentí i, per la pista, arribem a Castell s’Espasa.
Recorregut de 13,84 km i 601 m de desnivell.
Temps de marxa efectiva
Aparcament de Castell s’Espasa – Sant Aniol: ......................................  1h 25 minuts
Sant Aniol – Talaixà:  ........................................................................................  1 hora
Talaixà – Castell s’Espasa: ................................................................................  1 hora
Total temps de marxa efectiva: ........................................................  3h 25 minuts  


Per descarregar el track podeu clicar AQUÍ

La riera baixa alegre

Prop del Molí de Sant Aniol

Sant Aniol i el Puig de Sant Marc

Arribant pel pont penjat

L'ermita de Sant Aniol

Puig de les Canals, Collet de Clarioles i Molí de Sant Aniol

El Pas del Capellà amb el Puig de les Canals

El Salt de la Núvia

Arribant a la Quera

La Quera

Conjunt de la Quera des de Talaixà

Martanyà i Bassegoda, Vall de Riu i Serra
de Gitarriu, des de Talaixà

Sant Martí de Talaixà

Baixada cap a Pont de Valentí

Powered by Wikiloc

Itinerari detallat: Aparcament de Castell s’Espasa (8.50) – Pont de Valentí (9.00) – Camí de Talaixà (9.10) – Passeres de la Muntada (9.30 / 9.35) – Passeres del Citró (10.00 / 10.10) – Sant Aniol (10.30  / 11.00) – Portella de la Guilla (11.15) – Pas del Capellà (11.25) – Salt de la Núvia (11.28) – Encreuament [Pal G36] (11.30 / 11.45) – Camí al Forat de la lleixa closa (11.55) – La Quera (12.00) – Talaixà (12.15 / 12.45) – Pont de Valentí (13.30) – Castell s’Espasa (13.45)

Comentaris

  1. Quines fotos tan precioses. les miro i em sembla tan inaccesible per mí com anar a Austràlia. He fet còpia (amb el teu permís) de l'ermita, pq la foto és molt maca i porta càrrega sentimental per mi. Gràcies per compartir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maria Dolors, tot just ara he vist el teu comentari. Cap problema perquè et guardis la foto de Sant Martí de Talaixà.
      Gràcies!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari. Gràcies.