Pic de la Mina (2.683 m). Hivernal amb raquetes

25 de febrer de 2017
Excursió hivernal amb raquetes al Pic de la Mina, des del Coll de Pimorent.
El Pic de la Mina, de 2.683 m d’alçada, és un cim de fàcil accés i un excel·lent mirador dels cims dels seus voltants, que presenten un aspecte molt més abrupte i alpí. És força concorregut per esquiadors de muntanya i excursionistes amb raquetes, però és un recorregut molt atractiu.
Unes antigues mines de ferro situades al seu vessant NO, donen nom a aquest cim fàcil i de bon fer, sobretot si com avui, el dia hi acompanya.  

Aproximació: Per fer aquesta sortida anem fins al Coll de Pimorent (Col de Puymorens), situat a 1.920 m, a la carretera que comunica la Guingueta d’Ix (Bourg Madame) amb el Pas de la Casa i l’Arieja.  
Itinerari: Situats al Coll de Pimorent, encarats al SO, tenim al davant la Vall de la Vinyola, el Pic de Fontfreda i el Pic de les Valletes, amb els seus vessants rocallosos solcats per canals molt verticals. A la dreta d’aquests cims escarpats s’alça el Pic de la Mina, molt més suau, on pujarem pel seu vessant N-NE.
Tan bon punt sortim del coll, trobem una pista d’esquí molt planera; l’anem seguint per anar-nos aproximant a la base del nostre objectiu. Ens anem decantant cap a l’esquerra, travessant més d’una pista tot guanyant alçada i anar-nos acostant a l’extrem superior del remuntador més alt.
Travessem l’última pista i deixem els remuntadors a l’esquerra. Pugem a la carena, des d’on comencem a tenir vista de la Coma dels Pedrons i del sector del Pas de la Casa. Seguim el llom i ens situem a la base d’una pala ampla per on anem pujant fent alguna ziga-zaga fins a un petit collet, a sota mateix del cim, amb una fantàstica vista de la Coma dels Pedrons i dels sectors del Pas de la Casa i Envalira.
Superem l’últim tram, una aresta rocallosa, encara amb molta neu que ens permet acabar de pujar amb les raquetes posades i sense dificultat.  
Al cim gaudim d’una vista espectacular a 360º: Coma de l’Orri de la Vinyola, Pic de Fontfreda, Pic de les Valletes (E), Punta de la Vinyola, Coll de l’Orri de la Vinyola i Pics de Font Negra (S), Pas de la Casa, Pic d’Envalira i Pic Negre d’Envalira (SO). Cap al Nord, la coma d’en Garcia (Coma d’Engràcies) amb el Puigpedrós de Lanós, el Pic de Coma d’Or i el Carlit. I molts més cims del sector d’Andorra, de l’Alta Cerdanya i de l’Arieja que no coneixem.
Fem la tornada pel mateix camí per on hem vingut.
Hem caminat 10,97 km amb 765 m de desnivell.          
Temps aproximat de marxa: 3 hores 50 minuts.
Detall: 2 hores i 30 minuts de pujada i 1 hora i 20 minuts de baixada.
Raquetaires: Joan, Adriana, Alba i Moi
Per descarregar el track podeu clicar aquí

El Pic de Fontfreda ben emblanquinat

Vista enrere, al centre, el Carlit

Anem pujant, sempre amb el Pic de la Mina ben visible

El Pic de la Mina amb la Punta de la Vinyola al darrere

A la carena, amb el Pic dels Pedrons al darrere

Coma d'en Garcia, Puigpedrós de Lanós i Pic de Coma d'Or

Pujant per la pala cap al cim

Vista de valls i muntayes d'Andorra

Pujant l'últim tram

Al fons, Pic d'Envalira i Pic Negre d'Envalira

Punta de la Vinyola i Coll de l'Orri de la Vinyola

Al cim

Una sortida fantàstica!


Powered by Wikiloc

Comentaris

  1. Una genial raquetada! :)

    Bon paisatge, bon temps i bona companyia!

    I bon entrepà de truita! Jejejeje

    Gràcies!

    Esperem fer-ne una altra aviat!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari. Gràcies.