El Puig Ou (1.299 m) i el Talló (1.276 m)

Matinal del dia 31 de gener de 2016
Volta circular que puja al Puig Ou i al Talló, dos cims parions, situats al nord de la Vall del Bac, visibles des de molts indrets i inconcebibles l’un sense l’altre. Tots dos cims tenen molt bona vista, tant a la banda del Ripollès, com a la de la Garrotxa, que s’estén cap al Pla de l’Estany, la Selva i Osona.
Iniciem i acabem la caminada a la carretera de la Vall del Bac, al pont sobre el Torrent de Porreres, i passem per Sant Andreu de Porreres i la casa del Triadú, testimonis ancestrals de la vida que havia tingut la Vall del Bac.
Aproximació: Anem per la carretera que travessa la Vall del Bac, que va de Can Bundanci (a la carretera d’Oix) a Cal Mariner (a Sant Pau de Segúries). Deixem al cotxe vora el pont sobre el Torrent de Porreres, al costat d’on surt la pista que puja a Sant Andreu de Porreres.  
Itinerari: Per trobar el camí per on pugem, ens hem de fixar en una pedra amb la inscripció “el masover de la Coma” (avui he trobat una utilitat pràctica a un dels monòlits que fa més de vint-i-cinc anys algú va fer posar al llarg del recorregut de la carretera que travessa la Vall del Bac, molts d’ells amb unes inscripcions ben curioses). Darrere mateix d’aquest monòlit en surt un caminet, ben traçat en general, tot i que en algun punt pot ser un xic perdedor. Seguint-lo ens endinsem al bosc i anem pujant, fins que sortim a una pista a l’alçada de les Collades del Coll. Seguim la pista cap a l’esquerra i seguim pujant fins al Coll de Creuers, on deixem la pista per agafar un ample camí cap a la dreta.
Passem per sota d’una de les casetes (projecte frustrat d’urbanització) que es van construir ja fa anys en aquest vessant. Aquí trobem una fita i comencen les marques de color blanc i groc (sender PR). Som a tocar el Coll de l’Empriu, on el camí s’estreny i es decanta cap a ponent, resseguint aquest ample vessant assolellat, una bona estona sense gairebé guanyar ni perdre alçada, passant per una roureda i acabant amb un repetjó abans de sortir a una pista, a l’alçada del Serrat dels Ginebres.
Seguim la pista cap a la nostra dreta, passem per un abeurador antic i ben conservat i continuem fins que trobem una portellera on la pista per on venim s’incorpora a una altra més principal: a l’esquerra va cap al Coll de la Bau; a la dreta, al Coll d’Arrencafels. Anant cap a la dreta, seguim el traçat de la pista que puja decididament fins que arriba a un pla on hi ha un filat. Som al Coll d’Arrencafels. Aquí deixem la pista i ens enfilem per un camí ample (antiga pista de bosc) que travessa el Ras del Freixe, fins que arriba a una bassa i veiem el cim ben a prop. Acabem d’arribar al cim del Puig Ou, on hi ha un vèrtex geodèsic i anem cap a l’extrem més meridional del cim, que fa de balconada sobre la Vall del Bac.
El Puig Ou i el Talló tenen una vista panoràmica a 360º: Vall del Bac, Serra de Malforat, plana d’Olot, Serra de Finestres, el Far, Puigsacalm, Llancers, Milany, Santa Magdalena de Cambrils, Serra d’Ensija i Peguera, Sant Amanç, Taga, Serra Cavallera, Sant Antoni, Pastuira, Bastiments, Costabona, Crestes de Rojà, Massís del Canigó, Comanegra, Pic de les Bruixes, Sant Marc, Bassegoda, Bestrecà, Freixenet, Mare de Déu del Mont, Montmajor, Sant Miquel del Mont... La llista és inacabable
Per anar cap al Talló, anem a buscar el camí de baixada que surt de darrere uns boixos situats a la dreta (E) del vèrtex geodèsic i que baixa decididament enmig d’uns grans faigs i arriba a Coll de Salgà, on hi ha una altra bassa. Segueix baixant cap a la dreta i torna a sortir a la pista que ve del coll de la Bau, a l’alçada del Pla de Camp Dalt. Seguim la pista cap a la dreta i a uns 100 metres trobem una portellera i una bifurcació: a l’esquerra, va cap a Salarsa; a la dreta, cap a Resclusanys. Seguim pel brancal de la dreta uns 700 metres on deixem la pista que va a la casa de Resclusanys i agafem la de la dreta que baixa fins a la Font de Resclusanys. Travessem el torrent i a l’altra banda comencem a enfilar-nos pel pendent que ens durà al proper objectiu, el Talló, pujant per les Colladiques on hi ha diferents camins que menen al cim.
Al cim del Talló, tornem a gaudir de la vista panoràmica i ens preparem per baixar cap a la casa del Triadú. Desfem uns 400 metres el camí per on hem arribat i anem a un caire rocallós, característic i amb uns arbres secs, on comença el camí per on baixarem. És un camí que transcorre ara per prats adés per la roureda, que està senyalat amb algunes fites, i que fa unes bones ziga-zagues per salvar els relleixos d’aquest caire, el Portell de les Roques (Coll Verd, al mapa de l’Alpina), passa per la font Font de l’Om (embard. 2009), i arriba als Cingles de Bàlecs, una balconada on val la pena sortir per contemplar la Vall del Bac: la Torre, l’Hostal i Llongarriu, ben visibles. Segueix baixant fins a l’abandonada i esfotrassada casa del Triadú, que havia estat un important nucli ramader de la Vall. Tot i que el teulat és a mig caure, s’hi pot veure encara la cisterna interior i la disposició d’alguns elements domèstics.
Des del Triadú, per un camí obert entre el bardissam, que es va recuperar en ocasió d’una Embardissada, arribem altra vegada a una pista, a l’alçada del Coll del Triadú.


Baixem en direcció a Sant Andreu de Porreres (ens sorprèn veure la casa de Can Met habitada), església romànica del S. XII (datada el 946), que fou parròquia de la Vall del Bac fins l’any 1928, molt ben conservada després de les obres de neteja i restauració iniciades i impulsades pels Amics de l’Alta Garrotxa.
De l’altra banda de l’església, en surt el camí que baixa (Itinerannia) i surt a la carretera, des d’on podem seguir per la pista fins arribar a la carretera de la Vall del Bac. Nosaltres, però, acabem de baixar per un corriol (no gaire marcat ni ample). Després de travessar l’última portellera d’avui, arribem al punt de sortida, el pont sobre el Torrent de Porreres, a la carretera de la Vall del Bac.
Recorregut de 12,19 km i 813 m de desnivell.  
Per fer la ressenya d’aquest itinerari m’ha estat una gran ajuda la descripció que va fer l’Anna Planella en el llibret de la XXXII Embardissada (2009), una petita part de la qual coincideix amb aquest recorregut.
Temps de marxa efectiva
Pont del Torrent de Porreres – Puig Ou:............................................................................................ 2h 05 minuts
Puig Ou - Talló: ......................................................................................................................................  53 minuts
Talló – Pont del Torrent de Porreres: ....................................................................................................  45 minuts
Total temps de marxa efectiva: .................................................................................................  3h 43 minuts    

Per descarregar el track podeu clicar aquí

El Puig Ou des del punt de sortida


Vista cap al Massís del Puigsacalm i Collsacabra des
del camí entre el  Collet de l'Empriu i el serrat dels Ginebres

Abeurador

Coll d'Arrencafels: vista del Costabona, les Crestes de Rojà
i el Massís del Canigó molt mancats de neu

Coll d'Arrencafels: camí que puja al Puig Ou

El Sitjar, Collada del Sitjar, Cavallera, Serra Cavallera,
el Taga, San Amanç. Força més enllà, la Serra d'Ensija i
Rasos de Peguera.

Al cim de Puig Ou

La Vall del Bac, Malforat i infinitat de carenes i cims entre
els que destaquen: Sant Miquel del Mont, Finestres,
Rocacorba i el Far

Des del Puig Ou, cap a Llevant: Pla del Bou (esq) i Talló (dreta)
al fons, Pic de les Buixes, Sant Marc, Bassegoda, Bestrecà, Ferran,
Freixenet o Gitarriu, la Tossa d'Espinau, La Calma,
Mare de Déu del Mont...

Coll Salgà

Font de Resclusanys

Arribat al Talló, cada vegada són més les carenes i valls
que ens queden visibles

Cim del Talló, vista cap a xaloc i migjorn:
Rocacorba, el Far, Montseny, Aiats, Cabrera,
Sant Valentí i Sant Miquel del Mont, Olot,
Vall de Bianya, Serra de Malforat...

El Triadú i el Puig Ou

Vista del conjunt de Sant Andreu de Porreres

Sant Andreu de Porreres amb un col·laborador de la
restauració que hi van promoure els Amics de l'Alta Garrotxa

Camí de baixada de Porreres


Itinerari detallat:
Carretera de la Vall del Bac (8.37) – Collades del Coll (9.05) – Coll de Creuers (9.10) – Collet de l’Empriu (9.23) – Pista sobre Serrat dels Ginebres (9.50) – Abeurador (9.57) – Portella, cruïlla pistes (10.00) – Coll d’Arrencafels (10.15) – Puig Ou (10.42 / 11.12) – Coll Salgà (11.20) – Pista. Pla de Camp Dalt (11.28) – Font de Resclusanys (11.35) – El Talló (12.05) – Font de l’Om (12.17) – El Triadú (12.30 / 12.40) – Coll del Triadú (12.42) – Sant Andreu de Porreres (12.45 / 12.50) – Carretera de la Vall del Bac (13.05)

Comentaris