Sant Aniol d'Aguja per Talaixà i el Salt de la Núvia

22 de novembre de 2015
En aquesta ocasió anem a Sant Aniol coincidint amb la festa del “Ja no hi plou”, organitzada pels Amics de Sant Aniol per celebrar que el refugi ja té teulada.
Com es va dir en els parlaments que van fer les autoritats presents a l’acte, la restauració de l’antic refugi de Sant Aniol és possible gràcies a la voluntat i els esforços dels Amics de Sant Aniol que, de forma voluntària, participen a les jornades de treball i al transport de material en què col·laboren també els visitants ocasionals d’aquell indret.
El cas de Sant Aniol és un exemple més de com a partir d’una inquietud, amb la voluntat, la insistència i la perseverança del poble s’aconsegueix fer respondre les administracions i unint esforços s’assoleix l’objectiu. Una força que emana del poble i que empeny les autoritats a implicar-se en el territori.
Primer dia d’una fredorada anunciada que comença amb un cel encapotat que de mica en mica i amb l’ajuda del vent dóna pas a un sol d’hivern que escalfa una mica la celebració.


Aproximació: En aquesta ocasió anem en cotxe fins a la zona d’aparcament de Castell s’Espasa.
Itinerari:  Comencem a caminar per la pista en direcció cap a la vall de Riu fins al trencant de Pont de Valentí (15 min.); aquí deixem la pista i baixem cap a la nostra esquerra, travessem la riera pel pont, passem pel costat de l’antic Hostal de Ca la Bruta (en obres) i seguim en direcció a Sant Aniol fins que trobem una bifurcació amb uns rètols -tan discrets com útils- que indiquen Talaixà, el nostre proper objectiu (22 min.). El camí de Talaixà va pujant tot fent ziga-zagues enmig d’un alzinar, travessa dues vegades la pista que es va obrir per fer les obres de la Quera (abandonades) i passa per algunes placetes carboneres. Quan les clarianes ho permeten, veiem a l’altra banda de la riera l’ermita de Sant Feliu de Riu. Més endavant, en un tros de terra vermella, una clariana ens ofereix una bona vista de la vall de Riu (1h 10 min.). El camí s’aplana una mica i acaba de pujar fins al coll de Talaixà (1h 30 min.) que tal com es pot veure en els indicadors que hi ha, és una bona cruïlla de camins.
Talaixà es troba situat en un coll amb unes vistes privilegiades. Al llogarret de Talaixà actualment no hi ha vida. Hi queden dempeus l’església de Sant Martí i la Casa de Talaixà, habilitada com a refugi (CEO). Actualment els voltants de la casa de Talaixà fan goig, són nets i arreglats i des que hi ha la latrina els prats i els voltants estan nets de regals indesitjables. S’hi nota la mà dels que en tenen cura i que hi van sovint. La Masó que, igual que la Quera, cau a trossos, ja només és testimoni d’un temps i una vida que no tornaran.  
Després d’una curta visita a Talaixà, tornem a la cruïlla de camins on agafem el que va a Sant Aniol (GR-11 i Itinerannia); passem pel que queda de la Quera (1h 45 min.). En aquest camí, tant abans com després de la casa, s’hi conserven alguns trams empedrats i alguns arcs i parets que són veritables obres d’arquitectura civil. Prop de la Quera cal estar a l’aguait de deixar la pista i agafar el camí (marques GR-11 i Itinerannia). Deixem a la nostra esquerra el camí que porta a la Lleixa Closa (1h 50 min.) i seguim baixant fins que en un altre encreuament (2h.) (aquí deixem les marques d’Itinerannia i s’hi afegeixen les del Consorci –taronja i vermell-) ens incorporem al camí que puja de la Muntada i que seguirem fins a Sant Aniol passant pel Salt de la Núvia i el Pas del Capellà i el portell de la Guilla (2h 17 min.). Continuem el camí d’anada baixant cap a Ca l’Abat i arribem a Sant Aniol (2h 35 min.).
A Sant Aniol assistim als actes de celebració de la festa del “Ja no hi plou” que consisteixen en uns parlaments, un concert i un dinar popular a base d’arròs, botifarra i coca. La fredorada que acaba d’entrar fa que els organitzadors hagin decidit fer el dinar dintre el refugi. Tot i així, el dia és fresc i convé no torbar-se gaire. Ha estat una festa molt digna.
Fem la tornada pel camí clàssic de Sant Aniol a Sadernes (descrit en una altra entrada), fins arribar a Castell s’Espasa, el nostre punt de sortida (3h 50 min.).
Ruta 14,15 km i 610 m de desnivell.
Temps de marxa efectiva
Aparcament de Castell s’Espasa - Talaixà: ...........................................................  1h 30 minuts
Talaixà – La Quera – Cruïlla amb camí de la Muntada: .............................................  30 minuts
Cruïlla amb camí de la Muntada- Sant Aniol: ...........................................................  35 minuts
Sant Aniol – Castell s’Espasa: ................................................................................ 1h 15 minuts

Total temps de marxa efectiva: ......................................................................  3h 50 minuts   


Font: http://www.amicsdesantanioldaguja.cat/

Font: http://www.amicsdesantanioldaguja.cat/

La vall de Riu des del camí de Talaìxà

Casa de Talaixà amb els cingles de Ferran al darrere

Sant Martí de Talaixà

Serra de Freixenet o Gitarriu

Tram empedrat del camí cap a la Quera

Camí del Salt de la Núvia amb el puig de les Canals de fons

Al portell de la Guilla amb la Serra de Banyadors

Visita tècnica de les obres del refugi

Refugi de Sant Aniol amb la teulada acabada

Plegada de paraigües, símbol que al refugi ja no hi plourà més

Actuació del grup Niu

Emprenem el camí de tornada deixant enrere Sant Aniol

Pont de Valentí i Ca la Bruta o Hostal de les Mosques

Per descarregar el track podeu clicar AQUÍ


Itinerari detallat:
Aparcament de Castell s’Espasa (8.00) – Pont de Valentí (8.15) – Camí de Talaixà (8.22) – Terra vermella / Mirador de la vall de Riu (9.10) – Talaixà (9.30 / 9.45) – La Quera (10.00) – Camí (a l’esquerra) que va a la Lleixa Closa (10.06) – Cruïlla amb el camí que puja de la Muntada (10.15) – Portell de la Guilla (10.32 / 11.07) – Sant Aniol (11.25 / 15.00) – Aparcament de la Muntada (15.40) – Cruïlla camí de Talaixà (15.55) – Ca la Bruta i Pont de Valentí (16.03) – Aparcament de Castell s’Espasa (16.15)

Comentaris