De Sant Martí del Clot a Llongarriu pel Coll de la Barcadura


1 de febrer de 2015
Excursió a la Vall del Bac travessant la Serra de Malforat pel Coll de la Barcadura, pas natural d’aquesta serra solcat de camins ancestralment concorreguts, que comunicaven Olot, Capsec i la Vall del Bac. Eren camins mercaders. El Coll de la Barcadura, doncs, era un important pas de comunicació per anar o tornar de la Vall del Bac.
Hem fet l’anada pel camí que des de Sant Martí del Clot passa per Can Vilotja, variant del camí ral de Sant Martí del Clot a la Vall del Bac, i la tornada pel Quiquiriquic.
Matinal d’un dia fred i rúfol tal com correspon a primers de febrer, res que no sigui previsible ni que surti del que és normal en aquesta època de l’any.
Aproximació: Anem en cotxe fins a la Font del Padrí, prop de Sant Martí del Clot, on accedim pel camí rural que surt de la carretera C-26, després de la Coromina (casa de colònies) amb   indicadors “Font del Padrí” i “Sant Martí del Clot”. El punt de sortida i arribada és a la cruïlla entre el camí que puja a Sant Martí del Clot i el que continua cap a l’Oliva, Can Nyera i la Coma d’en Roca.
Itinerari: Comencem a caminar en aquesta bifurcació on trobem un senyal vertical [Itinerannia G1, Sant Martí del Clot i cartellet del “Camí”], en direcció cap a l’Hostal de la Vall del Bac, seguim la pista cimentada que porta al veïnat de Sant Martí del Clot. Poc després de l’església, a mà dreta ens queda Can Vilotja; a tocar aquesta casa i també a mà dreta, surt el camí que seguirem de pujada.
Travessem uns prats on trobem un parell de tanques de pastura i comencem a pujar  per un camí que transcorre per un bosc humit, espès i força brut i que al començament és dret i molt solcat per l’aigua i, segurament, pel pas de motos. El camí no té visibilitat, només en algun caire amb una mica de clariana, podem veure el Pla d’en Beia, els plans de Farró i Santa Magdalena i el Puigsacalm al fons. Més endavant, acabem pujant més suaument per un camí ample i més planer que transcorre per un alzinar molt més net fins que arribem a una esplanada de la Serra de Malforat on trobem una pista. Som al Coll de la Barcadura. Entre la boscúria s’endevina el Montmajor i més enllà veiem el Comanegra i el Pic de les Bruixes.
Al mateix coll, a la dreta aniríem cap al Coll de Passa-serres i el Joncars. Nosaltres baixem uns metres seguint la pista que ens portaria al Coll de les Barqueres; després de la primera rebrincola cap a la dreta, sota mateix d’un faig molt gros que queda sobre la pista, en surt un camí que baixa cap a la nostra esquerra. Seguirem aquest camí i quan portem uns 7 minuts des del coll, deixarem el més marcat que baixa a la nostra dreta (hi arribarem, de pujada quan tornem) i continuarem pel que no és tant marcat que ens portarà al Collet de l’Erola, trobem una antiga pista de bosc que seguim uns metres (cap a la nostra dreta); al final d’aquesta pista, intuïm el camí que baixa cap a Llongarriu passant per la font. Aquest darrer tram fins a la font és molt curt (uns 7 minuts), però és poc marcat i un xic brut. A l’altra banda del rec, trobem un camí ample que ens acompanya fins a Llongarriu mateix.
Deixaré per una altra ocasió descriure la sensació que produeix el fet de passar per Llongarriu tants anys després d’haver-hi fet llargues estades d’estiu, de les quals en servo grats records -d’infància en el meu cas-, de quan xais, vaques, conills, gallines i porcs, i el tragí i les enraonies deixaven constància d’un temps i una forma de vida.  
A Llongarriu agafem el camí que surt entre el corral i l’església i que porta a l’Hostal de la Vall del Bac. Poc abans d’arribar-hi trobem un encreuament de camins [Pal Itinerannia G-171 Camí de Llongarriu], avui nosaltres agafem el de la dreta que indica “L’Hostalnou de Bianya” i el seguim fins al Coll de la Barcadura.
Altra vegada al coll, deixem a la dreta el camí que ens tornaria a Sant Martí del Clot i seguim la pista que va de pla, uns cent metres fins que, en un caire, a mà dreta en surt un camí ample i fressat. És el camí del Quiquiriquic, que seguim de baixada. És un camí ben fressat que  segueix un contrafort de la Serra de Malforat; passa pel Quiquiriquic de Dalt i l’Era d’en Seneca. Més avall, en un serrat, trobem un bifurcació: cap a l’esquerra per on baixaríem a Madevall i l’Aulina; nosaltres seguim cap a la dreta, baixem per un bosc amb molt sotabosc i anem a sortir a uns plans, Els Reposadors, que ens porten fins al Roc de les Tres Creus on agafem la pista de la dreta que ens porta fins a La Plana.
La Plana ja es troba situada al pla de Bianya. Només ens queda tornar al punt de sortida seguint la pista que, des de la dreta de la casa, va fins a trobar la carreterota que porta a Can Nyera i a la Coma d’en Roca. Quan arribem a la cruïlla, molt a prop de Can Nyera, girem a l’esquerra per, tot seguint la pista, passar per l’Oliva i arribar a la cruïlla a tocar la Font del Padrí on hem començat a caminar.

Temps de marxa efectiva
Font del Padrí – Coll de la Barcadura:................................................................. 1 h 10 minuts
Coll de la Barcadura – Llongarriu: ............................................................................. 25 minuts
Llongarriu – L’Hostal de la Vall del Bac: .................................................................... 15 minuts
L’Hostal – Coll de la Barcadura: ............................................................................... 40 minuts
Coll de la Barcadura – Font del Padrí: .................................................................. 1h 10 minuts
Total temps de marxa efectiva: .....................................................................  3h 40 minuts

Tot seguit algunes fotografies de la sortida i més avall trobareu l’horari real i el temps efectiu  detallat.

Cap a Sant Martí del Clot
Pla d'en Beia i la plana de Farró. Al fons Santa Magdalena i el Puigsacalm

Al Coll de la Barcadura

Montmajor. Més enllà el Comanegra i el Pic de les Bruixes

Llongarriu

Església de Santa Maria Sacot i
un dels set xiprers de Llongarriu,
símbol de l'antiga hospitalitat

L'Hostal, Cal Ferrer, La Coromina, Can Biel i el Montmajor

Neva arribant al Coll de la Barcadura

Camí del Quiquiriquic

La Plana

Can Nyera

L'Oliva

Itinerari detallat:
Font del Padrí (8:40) – Can Vilotja (8:45) – Coll de la Barcadura (9:50) – Camí cap a Llongarriu [deixem les marques Itinerannia] (9:58) – Font de Llongarriu (10:07) – Llongarriu (10:15 / 10:45) – Hostal de la Vall del Bac (11:00 / 11:05) – Coll de la Barcadura (11:45) – Camí del Quiquiriquic (11:48) – Cruïlla camí a Madevall o a la Plana ( 12:10) – Els Reposadors (12:20) – Roc de les Tres Creus (12:25) – La Plana (12:30) – Cruïlla pista Can Nyera i Coma d’en Roca o L’Oliva i Font del Padrí (12:35) – L’Oliva (12:48) – Font del Padrí (12:55).

Comentaris