Sant Aniol d'Aguja pel Salt de la Núvia

Sortida del dia 8 de juny de 2014, diumenge de Pasqua granada, diada de l’Aplec de Sant Aniol, l’aplec dels francesos, conegut també com aplec dels borratxos
Mai com aquell any m’havia semblat trista la diada de l’aplec dels francesos a Sant Aniol. I això que la matinada es presentava hermosa com cap altra: el blau del cel s’estenia com un vel puríssim per damunt de les cingleres, i el sol, amb sos raigs daurats, acabalava els tons brisosos d’una vegetació frondosa, frescament regalada per les pluges primaverals, que havien abundosament abeurat fins les arrels més fondes dels arbres centenaris... Les taules de les virolles i les cartes mostraven, verges encara, les enfilades de rosquilles i les estibes de pa de figa, i per més que els bunyolers s’esgargamellaven cridant... (La Punyalada, Marià Vayreda).
Aproximació: El nostre punt de sortida és l’aparcament que hi ha passada l’església de Sadernes.
Itinerari: Sortim de l’aparcament per la pista que porta cap a la Vall de Riu. Passem pel Molí d’en Galzeran, el Pont dels Aures, el Portell d’en Roca (sota Castell s’Espasa), travessem la riera pel petit pont de ferro i passem per l’hort d’en Roca (sota mateix de la Cova del Bisbe). Poc més i, després d’un tram de pista recuperat després d’una gran esllavissada que es produí en passar-hi una excavadora que ha quedat estimbada a la llera del riu, arribem al trencant de Pont de Valentí. En aquest punt deixem la pista que uns metres enllà dóna opció a baixar cap a la Muntada o a continuar cap a la Vall de Riu.
Prenem el camí que baixa cap al Pont de Valentí (25 min des de Sadernes), passem per l’antic hostal de  ca la Bruta -o de les Mosques- i continuem pel camí principal, deixant a la nostra esquerra el camí de Talaixà (35 min des de Sadernes), indicat amb uns clàssics senyals de fusta de color verd amb lletres blanques. Poc després trobem la pista que es va obrir per les obres –ara abandonades- de la Quera; el camí travessa aquest pista. Uns 10 minuts més i travessem la riera per primer cop, per unes passeres. Seguim per la riba esquerra uns minuts fins que arribem a la gorga del Gomarell on hi ha la presa per a la recollida d’aigua per abastir Montagut, Tortellà i Argelaguer.  
En aquest punt (Itinerannia G 37), si continuéssim per la riba esquerra -de pujada, a la nostra mà dreta-, aniríem directament a Sant Aniol. Nosaltres travessem la riera, per damunt la mateixa presa, cap a la seva riba dreta, tot seguint els senyals d’Itinerannia (que ens portarien a Talaixà). A l’altra banda de la riera, comença un camí que s’enfila, ziga-zaguejant i sense torbar-se, passant per unes antigues feixes i amb alguns trams amb parets de pedra seca. Ben segur que havia estat un camí savi i freqüentat; actualment, algun tros està força malmès i eixorrancat. Continuem pujant, ara més suaument, i passem a tocar les restes d’una construcció (s’hi veuen unes antigues marques vermelles que indiquen Talaixà cap a la nostra esquerra); el nostre camí es decanta cap a la dreta, alzinar enllà. Travessem una tartera on la clariana ens ofereix una bona vista: al davant, Cingles de Freixenet (o Gitarriu), a sota, la riera i la Muntada i, enrere, les estribacions de les cingleres de Ferran i Gitarriu entre les quals s’ha obert pas la riera, ens amaguen Sadernes; al fons es distingeix la serra de Finestres.
A pocs minuts de la tartera trobem l’encreuament amb el camí que ve de Talaixà i va cap a Sant Aniol (GR-11). En aquest punt, deixarem de seguir les marques d’Itinerannia que van pel camí de l’esquerra cap a Talaixà. Nosaltres continuarem a la nostra dreta, cap al Salt de la Núvia i Sant Aniol (hi coincideixen les marques del GR (blanc i vermell) i les de l’itinerari senyalitzat del Consorci de l'Alta Garrotxa (verd i taronja). Poc més enllà trobem primer el Salt de la Núvia o Malpàs de la Quera (creu de terme gravada a la pedra any 1862) (7 min de l’encreuament de camins) i, poc després, el Pas del Capellà.
Continuem resseguint aquest vessant, ara cobert d’alzinar, travessem unes grans tarteres i arribem a un altre serrat, el portell de la Guilla, que també ofereix una vista espectacular. Seguim pel camí, que transcorre enmig de l’alzinar, i baixarem cap a Ca l'Abat, el rec del Bac de Can Barrufa i arribem a Sant Aniol.
Fem la tornada pel clàssic camí de Sant Aniol, que segueix a la vora de la riera. Sortim de Sant Aniol travessant la riera per un pont penjat; situats a la riba esquerra, a uns 12 minuts de Sant Aniol trobem un altre important encreuament de camins. Cap a l’esquerra aniríem a Bassegoda o Albanyà (GR-11 i Itinerannia). Nosaltres seguim cap a Sadernes. Poc després travessem la riera per unes passeres, seguirem uns 20 min per aquesta banda fins a la Gorga del Citró, on  un altre pont penjat ens tornarà a la riba esquerra. Passarem pel Gomarell  i una mica més avall, per unes passeres, passem cap a la riba dreta on trobem la pista que ve de la Muntada; la seguim, travessem la riera per un passallís i, després d’una curta i forta pujada, la pista que seguim s’incorpora a la que baixa de Riu. Seguim en direcció a Sadernes i, passant a tocar del baixant a Pont Valentí, tancarem la nostra volta. Ens queda una mitja horeta de camí per arribar a Sadernes.
Des de Sant Aniol fins aquest punt hem travessat cinc vegades la riera: dues per ponts penjats (Sant Aniol i Gorga del Citró); dues per passeres, i una per la pista de la Muntada. Encara travessarem la riera dues vegades més: el passallís després de l’hort d’en Roca i el Pont dels Aures (entrada al terme municipal de Sales de Llierca). De manera que, quan serem a Sadernes haurem passat set vegades d’una riba a l’altra.
Cal esmentar els treballs de recuperació de l’antic refugi que estan duent a terme els Amics de Sant Aniol: http://www.amicsdesantanioldaguja.cat/#
Temps de marxa efectiva
Sadernes – Salt de la Núvia:................................................................................. 1h 37 minuts
Salt de la Núvia – Sant Aniol: ................................................................................... 25  minuts
Sant Aniol - Sadernes:.......................................................................................::. 1h 30 minuts
Total temps de marxa efectiva: .....................................................................  3 h 30 minuts
(2h d’anada i 1h 30 minuts de tornada).
Jonça (Aphyllanthes monspeliensis)


Cingles de Freixenet (o de Gitarriu), la vall de Riu
i, en primer terme, les estribacions del Martanyà
 
Vista cap a Sadernes. A primer
terme, La Muntada

Raig abundós a la font de Sant Aniol

L'hereu i la pubilla amb Santi Vila,
conseller de Territori i Sostenibilitat
Sardana i rectoria en plena restauració

Ermita de Sant Aniol enmig d'una vegetació esplendorosa

Encreuament de camins: a Sant Aniol, a Sadernes, a Bassegoda...


Itinerari i temps real i efectiu detallat:
Aparcament de Sadernes (8:30) – Pont de Valentí (8:55) – pista de la Quera (9:10) – El Gomarell (9:27) – cruïlla camí de Talaixà (10:00 / 10:07) – Salt de la Núvia (10:12) – Portell de la Guilla (10:27 / 10:50) – Sant Aniol (11:00 / 12:15) – El Gomarell (12:53) – Sadernes (13:45)      

Comentaris