Les Agudes (1.703 m) i el Turó de l’Home (1.706 m)

Sortida del dia 26 d’abril de 2014
Volta circular que ens porta als dos cims més elevats del massís del Montseny: Les Agudes i el Turó de l’Home. L’excursió transcorre per indrets del parc natural de gran bellesa.
El Montseny és el massís més alt de la Serralada Prelitoral Catalana. Aquest territori, que fou declarat Parc Natural, es troba distribuït entre divuit municipis que pertanyen a les comarques d’Osona, la Selva i el Vallès Oriental i ofereix una gran riquesa paisatgística i biològica gràcies a la diversitat d’ambients que el configuren.
Des de Santa Fe, fem la pujada per Briançó i la baixada per l’Avetosa i la font de Passavets. La nostra excursió ens ha permès gaudir de l’esclat primaveral que ofereix la fageda en aquesta estació.
Aproximació: El nostre punt de sortida és Can Casades, centre d’informació del Parc Natural, que es troba a Santa Fe. Anem per la C-25 (eix transversal), fins al Coll de Ravell on prenem la sortida en direcció a Viladrau (GI- 543), que deixarem de seguida per seguir les indicacions de Sant Marçal i Santa Fe (carretera GIV-5201 i BV-5114).
Itinerari: Des de l’església de Santa Fe baixem per unes escales cap a la riera que travessem per un pont. Seguim un camí cimentat (itinerari del PN marques roses) que porta fins a la font del Frare. Poc abans d’arribar-hi, quan passem al costat de Cal Trompo, deixem el camí  que va a la font i ens endinsem a la fageda seguint un camí ample que va pujant i ens porta al Pla de l’Esplinal, un collet on es troba un edifici anomenat Convent. D’aquí sortim a la carretera BV-5114 que seguim uns 50 metres cap a la nostra dreta. Agafem una pista que surt cap a l’esquerra; A uns 20 metres, a la nostra dreta trobem un camí assenyalat amb pintura de color vermell, que puja decididament i a mida que avancem es torna més pedregós. Quan portem 12 minuts per aquest camí de marques vermelles, trobem l’enllaç amb el sender PR-C 208 (senyalització vertical i marques de color blanc i groc) que seguirem, fins el cim de les Agudes. Passem per una tartera des d’on tenim vistes cap al Turó de l’Home i l’Avetosa que es troba a la seva falda i per on passarem a la tornada. El camí surt a una antiga pista i ens porta a la Font de Briançó que ens ofereix aigua abundant i fresca.
Darrere la font, en surt el camí que s’enfila fageda amunt. A pocs metres de la font trobem la bifurcació on podem triar anar al Turó de l’Home o a les Agudes. Nosaltres prenem la segona opció i en menys de 20 minuts arribem al Coll de les Agudes, descobert de vegetació. Seguim per la carena pedregosa fins al cim de les Agudes. Se’ns obre vista cap al Pirineu, Guilleries i Collsacabra, Cabrera i Aiats, Puigscalm i Bellmunt... A primer terme, tenim el Matagalls i Sant Marçal. A llevant, Sant Hilari, Arbúcies, el Castell de Montsoriu i, al fons, encalitjada, s’endevina la costa mediterrània.
Desfem camí fins al Coll de les Agudes on continuem, ara pel GR 5.2 carenejant cap a Coll Sesbasses. En aquest tram a la nostra dreta tenim vista cap a la Catalunya central: Montserrat, La Mola, Tagamanent... Al Coll de les Agudes, trobem la cruïlla del GR 5.2 que ens portaria a Sant Marçal i el Matagalls.
A Coll Sesbasses, retrobem el PR-C 208 i enfilem per la carena herbosa fins al Turó de l’Home. Aquí se’ns obre vista a la vall del Tordera: Collformic, Montseny, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera i cap a Sant Celoni. Al cim hi ha l’observatori que es va construir per iniciativa d’Eduard Fontseré, fent realitat el projecte iniciat el 1881 per l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques.
Seguint la senyalització del PR-C 208 baixem cap a Coll Pregon, seguim cap al Collet dels Rocs Cremats i tornem a entrar a la fageda per on baixem seguint un camí ample que zigazaguejant ens porta fins a la Font de Passavets. Passem a tocar uns antics pous de neu (un està molt ben conservat), prop de l’Avetosa, però sense endinsar-nos-hi (hauria estat interessant per copsar la diferència entre la fageda de fulla tendra acabada de sortir i l’avetosa de fulla perenne i fosca). Després de la font de Passavets, travessem la carretera i continuem per un camí ample que, seguint el curs de la riera de Santa Fe, ens mena al punt de sortida, Can Casades.
Temps de marxa efectiva
Santa Fe – Font del Briançó................................................................................ 1 h 15 minuts
Font del Briançó – Les Agudes................................................................................ 30 minuts
Les Agudes – Turó de l’Home .................................................................................  40 minuts
Turó de l’Home – Santa Fe ................................................................................. 1 h 20 minuts
Total temps de marxa efectiva: ...................................................................  3 h 45  minuts
(més avall trobareu l'itinerari amb el temps més detallat)

Can Casades

Ermita de Santa Fe

Camí de Briançó

Jonquillo, grandalla o narcís del poeta

Font de Briançó

Des del Coll de les Agudes: Santa Fe i l'Avetosa

Matagalls des del Coll de les Agudes

Cim de les Agudes. Al fons, Turó de l'Home
 
Vista de les Guilleries, Puigsacalm, Pirineu...

Les Agudes des de Coll Sesbasses

Pou de neu

Frondosa fageda que ens acompanya bona part del recorregut

Faig a tocar de la riera

Itinerari i temps real i efectiu detallat:
Santa Fe (9:30) – Font del Frare (9:35) – Cal Trompo (9:40) – Pla de l’Espinal (10:00) – Enllaç PRC-208 (10:15) – Tartera (10:35) – Font de Briançó (10:45 / 11:05) – Coll de les Agudes (11:25) – Les Agudes (11:35 / 11:50) – Coll Sesbasses (12:18) – Turó de l’home (12:30 / 13:00) – Coll Pregon (13:05) – Pou de neu (13:23)  - Avetosa (13:37) – Font de Passavets (14:05 / 14:15) – Santa Fe (14:30)

Comentaris