El Grau, pel camí ral, i Falgars

Sortida del dia 17 de gener de 2014
Excursió matinal a l’Hostal del Grau i Falgars, seguint el Camí ral de pujada fins a la casa del Grau. Del Grau anem pels plans situats damunt la cinglera, fins arribar a Sant Pere de Falgars, d’on baixarem pel camí que ens porta als Tarrés i la Clapera i a trobar la carretera Parcel·lària que seguirem fins a l’Aubert, el nostre punt de partida.  
Durant gairebé tot el recorregut coincidim amb la senyalització d’Itinerànnia. Vull remarcar que he trobat útil i molt adequada aquesta senyalització que semblava repassada de feia poc. 
Bonica excursió en companyia de Joan Prat i Sílvia Prat (ho havia d’escriure!).
Aproximació en cotxe
Seguim la carretera C-153 fins a l’ermita de Sant Simplici (poc després del quilòmetre 49) on trenquem a la dreta per la carretera Parcel·lària; a la dreta ens queda l’Aubert i uns metres enllà, a l’esquerra hi ha un petit aparcament on deixem el cotxe.
En aquest punt hi ha la senyalització vertical del camí ral de Vic a Olot. Nosaltres el seguirem en direcció a Vic. A partir del Molí Vell, el traç del camí ral coincideix amb el d’Itinerànnia.
Itinerari:
El nostre recorregut comença per una pista que ens porta al Molí Vell, continua per un camí ample fins a la casa el Solans (ara dedicada a turisme Rural, amb el nom de l’Esquirol). Just després del prat d’aquesta casa, el camí s’enfila a mà dreta. Poc després, passem una bardellera; a partir d’aquest punt el camí pren entitat de “camí ral”. Seguim, sense pèrdua, fins arribar a un serrat, el Pixador dels Matxos, on hem de girar fort cap a la dreta (el camí que segueix recte ens permetria anar cap a Coll d’Úria).
Ara, el camí transcorre sobre un empedrat, passem per la Font de les Marrades i després unes ziga-zagues -les Marrades- permeten superar el tram més emblemàtic d’aquest camí, el Grau d’Olot. En una marrada trobem l’indicador de la Mina dels Bandolers. És recomanable desviar-se del camí i arribar-s’hi. Es tracta d’una escletxa d’uns seixanta metres de llarg, entre parets d’uns quatre metres d’alçada on es diu que s’hi amagaven els lladres del camí ral. 
Les obres de restauració que es van fer en aquest camí han permès recuperar-ne alguns trams malmesos i millorar-ne els desguassos de les aigües pluvials i de la mateixa font. 
Desfem camí des de la mina per tornar al camí ral. En poca estona arribem a la casa del Grau. Es tracta d’una masia, situada estratègicament que antigament era un hostal. Actualment es troba envoltada d’una tanca que en priva una mica la vista i totalment l’accés.
Voltem la tanca de la casa i després de travessar la pista que hi accedeix, trobem la senyalització vertical que ens indica per seguir pel camí ral cap a Pruit, Cantonigrós i Vic o cap a Falgars (marques grogues Itinerànnia i sender local).
Nosaltres seguim cap a Falgars, recorrent els plans i passant entre la casa i la Tossa de Pujolriu. Ens incorporem a la pista asfaltada i la seguim fins a Sant Pere de Falgars. Aquí, els indicadors del sender local ens assenyalen el camí a Cabrera. Deixem a la nostra esquerra el camí que ens portaria a Sant Miquel de Castelló (o de Falgars) o El Castelló, travessem la cadena que priva el pas del trànsit rodat des d’Hostalets i seguim la pista que fa unes quantes ziga-zagues fins que ha superat el cingle. A partir d’aquest punt, prenem el camí que ens estalvia la carretera i baixa decididament pel bosc fins que, ja prop dels Hostalets, passa per la cases els Tarrés i la Clapera. Arribem a la carretera asfaltada –la Parcel·lària-. La seguim cap a la nostra dreta fins arribar al punt on tenim el cotxe.

Temps de marxa efectiva
L’Aubert – El Grau d’Olot o Les Marrades:................................................................ 55 minuts
Les Marrades – Mina dels Bandolers – El Grau: ......................................................  25 minuts
El Grau – Sant Pere de Falgars: ............................................................................  45 minuts
Sant Pere de Falgars – L’Aubert:............................................................................. 60 minuts
Total temps de marxa efectiva: .............................................................  3 hores 05 minuts

Més avall trobareu el detall del temps real i efectiu



Començament de l'empedrat

Arribant a la font de les Marrades

Tram final de les Marrades



La mina dels bandolers

El Grau, antic hostal



Plans de Falgars, Sant Miquel i, al fons, Santa Magdalena


Itinerari i temps real i efectiu detallat:
L’Aubert (9:00) – El Molí Vell (0:05) – Portallera (9:18) – Pixador dels Matxos (9:37) – Font de les Marrades (9:55)
Les Marrades (10:00) – Camí cap a la Mina dels Bandolers (10:07) – Mina (10:12) – Retorn al camí ral (10:20) – El Grau (10:25) – Sant Pere de Falgars (11:10)

Sant Pere de Falgars (11:35) – Els Tarrés (12:10) – La Clapera (12:15) – Carretera Parcel·lària (12:20) – L’Aubert (12:35) 







Comentaris