Castell d’Hostoles i Sant Salvador de Puig Alder

Sortida del dia 1 de desembre de 2013
Passejada que transcorre per la part alta de la Vall d’Hostoles, entre les valls de Cogolls i del Vallac, visitant dues talaies que permeten gaudir de molt bona vista.
Des del castell d’Hostoles, a la nostra esquerra, veiem Sant Feliu, amb la Salut i coll d’Úria al damunt; la serra de Llancers i el Puigsacalm; al fons, el Pirineu i el Canigó. A la dreta, Rocacorba, la Barroca, els cingles del Far... i la Vall de Cogolls i les Planes d’Hostoles més a prop.
A Sant Salvador, se’ns obre vista de la part alta de la Zona Volcànica de la Garrotxa: Volcà del Traiter, Can Tià, Puig Rodó i les Medes, La Penosa, coll de la Serrella... i de la Vall del Vallac. I a llevant ja més lluny, la panoràmica s’amplia cap a Cabrera i Aiats.
Aproximació en cotxe: Ens situarem a la carretera que va d’Olot a Girona per Anglès. El punt de partida d’aquesta excursió el trobarem a la mateixa C-63: un cop hem passat Sant Feliu de Pallerols, uns cinquanta metres després del punt quilomètric 57 a mà esquerra en surt el camí cap al castell d’Hostoles. Hi ha llocs per aparcar en un trencant a l’esquerra a tocar d’on surt el camí i en alguns apartadors de la mateixa carretera.
Itinerari: Situats al punt de la carretera indicat, en un munt de roques força dret, hi ha un cartellet verd amb lletres blanques que indica el nostre primer destí. L’acompanyen marques de pintura de color groc al terra. Al començament el camí va per damunt de la roca i és força costerut. A mida que avancem s’endinsa en un bosc d’alzina i es fa més planer fins que arriba sota mateix del castell, on torna a ser força dret. Arribem a la cisterna (força ben conservada i ara en procés de restauració) i continuem cap a l’esvelt turó on es troben -estratègicament situades- les ruïnes del castell d’Hostoles. Ens sorprèn agradablement els treballs de neteja de vegetació a tot volt del castell, que permeten gaudir de molt bona vista.
Del castell, el camí baixa del turó, altra vegada força dret, ressegueix el serrat del Castell fins que arriba a un petit collet on gira cap a la dreta i en una baixada constant per un alzinar arriba a un pla on es troba la carretera que ve de la Curenya. En aquesta cruïlla, hi ha uns cartellets de color blau amb les lletres blanques que indiquen: a l’esquerra la Curenya, a la dreta Sant Salvador i girant fort a la dreta el camí cap a Les Planes d’Hostoles. Nosaltres seguim per la pista uns deu minuts fins que passa per sota d’una línia elèctrica i fa una giragonsa cap a l’esquerra i troba la línia de mitja tensió i un transformador. A partir d’aquest punt, continuem per la pista que ara s’estreny, però continua fins a un altre collet on torna a indicar Sant Salvador. A partir d’aquí la pista es converteix en un camí que transcorre enmig d’un dens alzinar. El camí, que ens portarà fins a Sant Salvador, és net i ben indicat i transcorre prop del serrat, però sempre per la banda dreta (sobre la vall de Cogolls) fins a sota mateix de Sant Salvador.
L’ermita de Sant Salvador formava part del conjunt del castell de Puig Alder. L’església està restaurada i té un refugi adossat. Sortim de Sant Salvador en direcció NE -deixant de banda un cartell que indica Cogolls-, per un marcat i dret camí amb trams amb escalons i alguna barana fins arribar a Mas el Portet on trobem la pista i les marques del GR-83. Cap a la dreta aquest GR ens portaria a Les Planes passant per Cogolls (molt de tros asfaltat). Nosaltres anem a la nostra esquerra fins a l’Estanyol de Baix (aquí trobem les marques d’Itinerànnia) i continuem fins a la cruïlla amb la carretera que ressegueix la vall del Vallac (aquí s’hi afegeix la senyalització PNZVG –itinerari 19, color taronja-). Agafem la carretera, cap a la nostra esquerra (indica Sant Feliu de Pallerols). Cap a la dreta aniríem al Collet de la Penosa, Coll de la Serrella, Can Tià i Fontpobra. Nosaltres seguirem pista avall, resseguint la vall i al costat del torrent del Vallac, passem pel les cases del Pujol, el Relleixat i els Bolets.
A tocar el trencant del Contaller -masia convertida en residència casa de pagès- agafem una drecera a la nostra esquerra (marques blaves), travessem el torrent del Vallac i arribem a una zona residencial de Sant Feliu. Passem a les envistes de la Naspleda i Bastons i continuem fins que trobem la carretera d’Olot (C-63), la travessem i, un cop a l’alta banda anem a trobar el bici-carril que seguim uns 20 minuts en direcció a les Planes, sovint amb vistes sobre el Brugent, fins a trobar les marques de l’itinerari 24 del PNZVG; seguirem les que indiquen castell d’Hostoles (nostra esquerra) i, en menys de cinc minuts, arribem al punt de sortida.
Temps de marxa efectiva
Punt de Sortida – Castell d’Hostoles:....................................................................... 35 minuts
Castell d’Hostoles – Sant Salvador de Puig Alder: ................................................  1h 15 minuts
Sant Salvador de Puig Alder – Punt de sortida: ....................................................  1h 35 minuts
Total temps de marxa efectiva: .............................................................  3 hores 25 minuts


Indicador al començament del camí

Sant Feliu, santuari de la Salut, coll d'Úria i, al fons, Llancers i Puigsacalm

Les Planes i el cingle del Far

El castell d'Hostoles
 
Dalt del castell d'Hostoles

Des del castell, Sant Feliu i, al fons, Llancers i el Puigsacalm

Des del castell d'Hostoles, podem veure Sant Salvador

Sant Salvador de Puig Alder

Vista d'un sector de la zona volcànica de la Garrotxa


Itinerari i temps real i efectiu detallat:
Anada (1h 50 min): C-63, PK 57 (8:45) – Castell d’Hostoles (09:20 / 9:35) – Carretera de la Curenya  (9:45) – Transformador (10:00) – Sant Salvador de Puig Alder (10:50)

Tornada (1h 35 min): Sant Salvador de Puig Alder (11:30) – Mas el Portet (11:40) – L’Estanyol de Baix (11:45) – Cruïlla carretera vall de Vallac (11:48) – Cruïlla a El Contaller (12:30) – Carretera d’Olot / Bici carril (14:33) – Coll d’Eres (12:43) – Cruïlla amb itinerari 24 (13:00) – C-63, PK 57 (13:05)   

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari. Gràcies.