Sa Riera – Aiguafreda – Sa Tuna – Begur – Sa Riera

27 d’octubre de 2013
Es tracta d’una volta que ens porta a recórrer Begur i els seus voltants, per la costa i per l’interior, seguint trams del camí de ronda, del Sender Mediterrani (GR-92) i d'alguna de les seves variants. Deixem el cotxe a l’aparcament de Sa Riera i anem cap a la platja on una banderola ens indica que hem trobat el camí de ronda - sender local (marques blanques i verdes). Cap al Nord el camí ens portaria cap a Pals, passant per les Platges de l’Illa Roja i del Racó. Nosaltres anirem costa avall.
Sortim de l’extrem sud de la Platja de Sa Riera. Al començament el camí és cimentat i amb escalons d’obra. En aquest tram el camí fa molts puges i baixes perquè és una zona de penya-segats. Seguim el camí de ronda fins a la Punta de la Creu i la reserva de Ses Negres. Aquí, arran de la tanca d’una casa, el camí s’enfila per unes escales molt dretes que ens portaran als carrers d’una urbanització. Es podria continuar arran de costa per un sender espectacular que les guies no recomanen perquè el terreny és molt abrupte i el camí no gaire net de vegetació. Nosaltres pugem per les escales i seguirem per carrers d’aquesta urbanització on cal estar atents a les marques (blanc i verd) per no equivocar-nos de carrer. En general, el camí segueix els carrers que toquen més cap a la costa. Hem de trobar el carrer S’Antiga i seguir-lo fins al capdavall on cal girar cap a la nostra esquerra (Indicadors restaurant Vintage), fins a trobar una banderola de l’Ajuntament de Begur del sender local – camí de ronda que ens indica Cala Aiguafreda.
Val la pena observar la vista que tenim de Cap Sa Sal i intentar fer-nos la idea de com era aquest indret abans que s’hi construís l’enorme edifici -primer hotel, ara apartaments- de Cap Sa Sal. Suposem que el motiu que el camí de ronda quedi tallat i s’hagi de passar pels carrers de la urbanització és aquest gran i espectacular muntatge turístic. Llàstima!
En aquest punt reprenem el camí de ronda. Baixem per unes escales que ens porten arran de costa on el camí transcorre a primera línia i a pocs metres per damunt del mar. En pocs minuts arribarem a la Cala d’Aiguafreda. Aquí podem observar una au aquàtica (corb marí?) que ens mostra repetidament la seva impressionant habilitat per capbussar-se i nedar per sota l’aigua, traient el cap per empassar-se la presa, senyal inequívoc que ja ha omplert el pap. El camí continua -molt ben arreglat- resseguint la costa i en uns quinze minuts, després de voltar un altre petit cap, arribem a Sa Tuna.
A Sa Tuna, nosaltres continuem costa avall seguint les marques blanques i vermelles que corresponen a una variant del GR-92 o Sender mediterrani. En  pocs minuts, arribem a S’Eixugador, que ens ofereix vistes del tram que ens espera. Des d’aquest punt és fàcil -i curt- arribar-se a la punta des Plom. A partir de S’Eixugador, el nostre camí emprèn una forta pujada, per un sender ben indicat, resseguint el caire. Passem a tocar la peanya d’un antic monument i al cap de 12 o 15 minuts, cap a mà esquerra, ens endinsem en una pineda penjada sobre uns dels penya-segats més impressionants de la Costa Brava: S’Encalladora. Mentre travessem aquesta pineda no som conscients de com n’és d’abrupte el terreny per on transcorre el camí; ho veiem més endavant quan som prop del Cap de Begur.
El camí ara ens porta als carrers d’una altra urbanització de Begur. Seguim sempre pels carrers de més avall fins a trobar-ne un, sense sortida, que ens porta cap al bosc. Retrobem les marques blanques i vermelles i enfilem camí amunt en direcció al Cap de Begur on hi ha l’antic far de Begur. Des d’aquí és possible gaudir d’una bona vista de la Badia d’Aiguablava.
A tocar del far, una banderola ens indica el camí que seguim cap a Begur. Ara transcorre pels carrers de diferents urbanitzacions i passa al costat -una mica per sota- del Puig de Sa Guàrdia i pel Pla de Son Ric. En uns 45 minuts arribem a Begur.
Travessarem Begur, enclavament històricament estratègic, que conserva algunes de les seves antigues onze torres de guaita i molts edificis colonials aixecats pels americanos després de fer fortuna a les Amèriques. El nucli de Begur, actualment poble turístic, està ben conservat; hi ha moltes botiguetes i terrasses de bars força plenes de gent. Enfilem, pel carrer de Santa Reparada, cap a l’ermita de Sant Ramon on comença la pujada al Castell. Des d’aquest punt, en els dies més clars i sense calitja, hi ha molt bona vista: a la costa, les Illes Medes, l’Estartit, la platja de Pals i les cales de Begur; a l’interior, les planes agrícoles, els poblets de l’Empordà i el Pirineu.
Des del Castell, baixem fins al carrer Onze de Setembre, on hi ha l’Oficina de Turisme, i seguim cap al Parc de l’Arbreda d’on surt el sender local degudament assenyalat que, resseguint el torrent de Sa Riera, ens porta, al nostre punt de partida: la cala Sa Riera.
És una volta molt recomanable que permet gaudir d'un bon paisatge costaner. Tot i ser a finals d’octubre, hem tingut un dia calmat i xafogós. La calor ens ha permès gaudir d’una bona banyada a Sa Riera, a mitja tarda.
El temps de marxa efectiva* és el següent:
Sa Riera – Sa Tuna: .................................................................................... 1 h 20 minuts
Sa Tuna – Cap i Far de Begur: .......................................................................... 43 minuts
Far – Begur – Castell de Begur: .................................................................. 1 h 07 minuts
Castell de Begur – Sa Riera: ............................................................................. 50 minuts
Total temps de marxa efectiva: ........................................................................ 4 hores
 *Més avall trobareu l'horari real i l'itinerari més detallat per si us interessa


Sa Riera

Cap Sa Sal

Corb marí a Aiguafreda

Punta des Plom

A l'esquerra Cap Sa Sal i a la dreta Punta des Plom


Paratge de S'Encalladora

S'Encalladora

Cap i antic far de Begur

Arribada a Begur i vista del Castell


Vista des del Castell de Begur: l'Estartit i les Medes

Al Castell de Begur

Itinerari i temps real i efectiu detallat:
De Sa Riera a Sa Tuna (1h 20 min.): Sa Riera (09:40) – Escales que porten als carrers de la urbanització (10:10) – Seguim uns 20 minuts pels carrers de la urbanització - Final del Carrer S’Antiga (10:30) – Banderola que indica el camí de Ronda, a tocar del cap Sa Sal (10:35) – Cala Aiguafreda (10:45) – Sa Tuna (11:00) 
De Sa Tuna al Castell de Begur (1h 50 min.):  Sa Tuna (11:30) – S’Eixugador (11:35) – Peanya d’un antic monument (?) (11:45) – Carrer de la urbanització (11:58) – Collet a tocar del Cap de Begur Banderola (12:13) – Trencant cap a Aiguablava (Banderola minuts....) (12:35) – Begur (12:58) – Castell de Begur (13:20).
Del Castell de Begur a Sa Riera (50 min): Castell (14:25) – Parc de l’Arbreda (14:40) – Banderola camí a Sa Riera (14:55) – Sa Riera (15:15).


Comentaris