Cap de Ras (o Cap Ras) i Punta del Frare

14 de setembre de 2013  

Es tracta d’una excursió curta que ofereix unes vistes fantàstiques d’aquesta part de la costa. Cap de Ras és una entrada de la terra cap a mar on no hi ha ni edificacions ni camps ni vinyes. Hi ha unes petites cales precioses, algunes rocalloses i altres amb sorra (les del vessant nord).
L’aproximació es fa per la carretera de Llançà a Colera (N260), després de passar per cala Grifeu, un trencant a mà dreta indica Cap de Ras. Agafem aquest trencant i deixem el cotxe en un dels carrers de la urbanització de la platja de Canyelles. Sortim a peu cap a la platja, on comença el camí de ronda que volta Cap de Ras.
Després de Canyelles, trobarem la Punta de les Figuerasses (nom local de les atzavares) on hi ha uns búnquers. El camí continua per la costa que deixa de ser platja per convertir-se en penya-segats. Primer passem per damunt de  dues cales petites que s’anomenen els Bramants, fent referència als brams del mar quan hi ha temporal de llevant; en un quart d’hora més arribem a Cap Ras on hi ha un antic  mirador. Segueixen el racó de la Balena i, vorejant la cara nord, les platges del Borró de Fora i el Borró de Dins i de les Assutzenes.
Des de les Assutzenes, un camí puja pel caire fins arribar a la carretera, on el trencant de l’esquerra, abans de la carretera nacional, ens portaria a Canyelles. La carretera principal és la que va a Colera i Portbou. Nosaltres deixem a l’esquerra aquesta pujada i continuem en direcció nord pel camí de ronda, que ara passa per dintre una pineda entre el mar i la carretera. Arribarem a la platja de Garbet i després de travessar-la, seguim el camí que voreja la costa, arran d’aigua que, per unes cales rocalloses, ens portarà fins a l’embarcador d’una gran finca on el camí de ronda s’enfila per la muntanya dels Canons, continua per un tram de pista i, travessant una pineda esclarissada i uns camps oberts, ens portarà resseguint la costa (ara uns metres per sobre el mar), fins a la Punta del Frare, a continuació del qual, ja a dintre el mar i just davant nostre, hi ha l’Illa Grossa.
A partir d’aquí, nosaltres desfem camí cap a Garbet on una aigua cristal·lina ens permet gaudir d’un deliciós i refrescant bany de finals d’estiu i tornem a Canyelles, el nostre punt de sortida.
Els temps de marxa efectiva, tot i que hem fet petites parades per gaudir del paisatge i fer unes quantes fotografies, més o menys són els següents:
Canyelles - Cap de Ras: ..................................................................25 minuts
Cap de Ras - la Punta del Frare: ............................................... 1h 10 minuts
Punta del Frare – Canyelles: ........................................................... 40 minuts
Total temps de marxa efectiva: .............................................. 2h 15 minuts

Canyelles amb Llança al fons


Contrallum

Cap de Ras des de Canyelles

Cala dels Brams
Al fons, Punta del Frare
 
Paisatge de Cap de Ras

 Platja de les Assutzenes
Punta del Frare i Illa Grossa


Vista des del camí de ronda prop de Garbet


 
Vista de Cap de Ras des de la muntanya dels Canons


Comentaris