El Pedró dels Quatre Batlles (Port del Comte). Hivernal amb raquetes de neu

7 de desembre de 2016
El Pedró dels Quatre Batlles (2.387 m) és el cim més alt de la Serra del Port del Comte i de la comarca del Solsonès. El seu nom és degut a la confluència dels termes de quatre municipis del Solsonès i l’Alt Urgell: La Coma i la Pedra, Fígols i Alinyà, La Vansa i Fórnols, i Odèn.
Els cims de la Serra del Port del Comte es presenten com una sèrie d’ondulacions a la part superior de la carena, per damunt de la cota 2.300. Les més notables d’aquestes ondulacions són: El Tossal d’Estivella , La Tossa Pelada (2.376 m), El Pedró dels Quatre Batlles (2.387 m), La Tossa de les Comtesses (2.387 m) i El Vulturó (2.349 m).
La situació de la Serra del Port del Comte fa que sigui un excel·lent mirador. Des del cim del Pedró dels Quatre Batlles tenim una panoràmica a 360º i es veuen moltíssims cims i serralades: Cotiella, Montperdut, Posets, Maladeta, Pica d’Estats, Comapedrosa, Tossa Plana de Lles, Cadí, Pedraforca, Serra del Verd, Serra d’Ensija, Moixeró, Puigmal, Puigsacalm, Cabrera i Aiats, Montseny, Montserrat, Montsec de Rúbies i d’Ares... Podríem fer una llista inacabable i encara ens en deixaríem. És impressionant!
Cal esmentar que a l’estació de Port del Comte han senyalitzat diverses rutes per fer amb raquetes, de diferent durada, desnivell, pendent i dificultat. Els recorreguts estan ben preparats i ben senyalitzats. Creiem que és una bona iniciativa per tal de permetre que s’hi puguin fer sortides amb raquetes (o a peu) evitant coincidir amb les pistes d’esquí. Una gran tasca que és molt d’agrair!
El recorregut que hem fet nosaltres correspon a la ruta taronja -de pujada, de 6,5 km- i la negra -de baixada, de 3,5 km-.



Aproximació: Per fer aquesta ruta ens cal anar a les pistes d’esquí de Port del Comte; concretament a l’aparcament de la zona d’Estivella.
Itinerari: A l’aparcament d’Estivella (1.935 m) hi comencen els recorreguts senyalitzats per fer amb raquetes: Font d’Estivella (blau), Tossa Pelada i Quatre Batlles (vermell), Pedró dels Quatre Batlles (taronja) i Pedró dels Quatre Batlles (negre).
El de color taronja –que coincideix un bon tros amb el vermell- va pujant per una pista enmig del bosc, tot fent ziga-zagues per anar guanyant alçada. A 3,3 km, el recorregut vermell se separa per voltar el Tossal d’Estivella per la seva cara N. El que seguim nosaltres ho fa per la cara sud.
Des de bon començament veiem la Serra d’Ensija i el Cap Llitzet (o Gallina Pelada) i, a mida que anem guanyant alçada, se’ns fan visibles la Serra del Cadí i el Pedraforca.
Quan arribem als 2.200 metres, som al Prat de les Fontetes, al peu de la Tossa d’Estivella, tenim al davant les ondulacions de la part superior de la Serra del Port del Comte totalment cobertes de neu i arribem a la confluència amb les pistes de Tuixén La Vansa.
Anem travessant aquesta gran esplanada, totalment coberta de neu, que encercla les pistes d’esquí del sector d’Estivella, passant pel Clot Rodó. Sense gaire desnivell i entre petites ondulacions, arribem al collet (2.350 m) que separa la Tossa Pelada del nostre destí. Resseguint el llom, arribem al cim del Pedró dels Quatre Batlles (2.387 m). La vista és impressionant i uns plafons ens ajuden a reconèixer una gran quantitat de cims, carenes i serralades.
Seguim una estona encara la carena i, baixem la Coma de la Comtesa, per tornar a pujar pocs metres fins al Vulturó (2.349 m), seguint la senyalització negra. A partir d’aquí comença una baixada curta i decidida cap al Portell del Llop i, per un camí ombrívol que passa enmig de pins, sempre a la vora d’un torrent -la Rasa de Prat Piquer-, arribem al Clot de la Vall (bassa artificial) i a l’aparcament d’Estivella. 
Com sempre que fem una sortida amb raquetes, portem un ritme més lent que no pas caminant i sense neu, sobretot a la pujada. A més, en el cas d’avui era inevitable parar-se sovint per gaudir de la vista i identificar i fotografiar cims i serralades que hem trepitjat en altres ocasions. Per aquest motiu, no poso el temps efectiu de marxa. Només indico que hem tardat aproximadament 2h 15 minuts de pujada i 1h 10 minuts de baixada.
Recorregut de 10,16 km i 478 m de desnivell  
Per descarregar el track podeu clicar aquí


Les valls encara amb boira. Al fons, la Serra
d'en Sija i Cap Llitzet (la Gallina Pelada)

Senyalització del recorregut taronja

Avancem per una pista

Un bon tou de neu

El Pedraforca: Coll del Verdet, Pollegó Superior,
Enforcadura i Pollegó Inferior 
 
Les ondulacions de la part superior del
Port del Comte
 
Avançant cap al Pedró

Arribant a dalt, amb la Serra del Cadí de fons

El Pedró dels Quatre Batlles

Vista del Pirineu Occidental

Al cim del Pedró dels Quatre Batlles

Bona neu i bona méteo

Baixant del Pedró, al fons, Montserrat

Senyalització del recorregut negre

Baixada per la Rasa de Prat Piqué


Powered by Wikiloc

Comentaris