Beget – Coll del Boix – Coll de Golofreu - Beget

Dia 30 de desembre de 2015
Volta circular amb sortida i arribada a Beget, pujant fins al coll del Boix pel vessant solell de la carena de Ricolta i pels cingles de la Gralla. Al coll del Boix, seguim cap a can França i coll de Golofreu, des d’on tornem a Beget. Sortida de descoberta del camí de pujada a coll del Boix.
Aproximació: Anem en cotxe fins al poble de Beget, on podem arribar per Rocabruna, des de Camprodon (17 km) o des d’Oix (18 km).  Deixem el cotxe a la zona situada damunt de l’església, habilitada com aparcament.
Itinerari: Des de l’aparcament de Beget, baixem cap a l’església i anem a travessar el pont sobre la riera de Beget (a 541 m.), seguim en direcció a la Plaça Major (la del plàtan que s’hi va plantar l’any 31 per celebrar la República); just abans d’arribar-hi enfilem pel costerut carrer Josep Duñach, en Feliça, que surt cap a la nostra esquerra. Al final del carrer, hi ha un encreuament amb una banderola (Itinerannia R-79). En aquest punt, deixem el camí de l’esquerra (per on arribarem a la tornada) i seguim de dret per un caminet que passa pel costat d’una casa abandonada, travessa el torrent dels Trulls i surt al final d’una pista secundària que acaba incorporant-se carretera del Sunyer. Després d’un parell de ziga-zagues de la pista, passem per la casa del Sunyer. Un parell de revolts més i quan portem poc més d’un quilòmetre per aquesta carretera, arribem al coll del Sunyer.
Al coll del Sunyer deixem la pista i agafem un camí que en surt cap a l’esquerra (fita) i s’endinsa al bosc. Ens anem acostant al peu de la carena de Ricolta; la resseguim pel seu vessant solell, deixant un camí a l’esquerra que retrobarem al coll Clotic i que la voltaria pel bac. El camí que seguim transcorre en gran part per un alzinar força net, està ben traçat i en molts trams és ample i s’hi conserven parets de pedra que el reforcen. És un camí savi. Quan, ja a prop de coll Clotic gira fort cap a l’esquerra, travessa un tram d’alzinar més fosc, amb restes de parets (feixes d’una casa?) que és una mica perdedor. Damunt nostre veiem una clariana a la carena on hem d’anar; és el coll Clotic on trobem el camí que ha voltat Ricolta per l’altra banda.
Anem cap a la dreta per anar a trobar els cingles de la Gralla. Sortim a una balconada, la Trompa de l’Elefant. Superem una lleixa i seguim el camí que ressegueix els cingles de la Gralla fins que arriba al coll del Boix (a 1.186 m.)
De coll del Boix sortim a la pista que va de Rocabruna a les Basses de Monars, la seguim de baixada (cap a l’esquerra) uns 4,2 km; passem per l’abandonada casa de Can França i arribem al coll de Golofreu on hi ha l’oratori de Can França o de Sant Antoni.  
Al coll de Golofreu deixem la pista i ens incorporem al camí que comunica Beget amb La Menera, conegut com la ruta dels contrabandistes. És un camí ben traçat que conserva trossos empedrats, testimonis del pas de traginers i contrabandistes. El tram que es coneix com el Grau, ens ofereix una vista aèria de Beget. Arribem a l’encreuament que hem esmentat al començament i tanquem la volta d’avui.
Beget és un poblet que geogràficament pertany a l’Alta Garrotxa i administrativament, al municipi de Camprodon. Encaixonat al fons d’una vall, els seus carrers de pedra, els ponts sobre les rieres i les cases assentades damunt la roca, fan que s’hi trobin racons molt pintorescs. A l’església de Sant Cristòfol, mostra del romànic del pre-Pirineu, s’hi conserva la Majestat, talla romànica policromada del S. XII.
Recorregut de 12,58 km i 672 m de desnivell.  
Senyalització: de Beget al coll del Sunyer, Itinerannia, i de coll de Golofreu a Beget, Itinerannia i GR-83.
Temps de marxa efectiva
Beget – Coll del Boix: ........................................................................................  2h 00 minuts
Coll del Boix – Coll de Golofreu: .............................................................................  40 minuts
Coll de Golofreu – Beget: .......................................................................................  50 minuts
Total temps de marxa efectiva: ...................................................................  3h 30 minuts   


El Sunyer

Coll del Sunyer

Vorejant la carena de Ricolta


Coll del Boix

Can França

Coll de Golofreu

Oratori de Sant Antoni o de Can França

Camí de Can França a Beget

Beget vist des del Grau

Sant Cristòfol de Beget



Per descarregar el track podeu clicar aquí
Itinerari detallat:
Beget (8.30) – El Sunyer (9.00) – Coll del Sunyer (9.05) – Coll Clotic (9.55) – Trompa de l’Elefant (10.02) – Coll del Boix (10.30 / 11.30) – Can França (12.00) – Coll de Golofreu (12.10) – Beget (13.00) 

Comentaris