Montardo (2.833 m)


11 d’agost de 2015
El Montardo és un cim esvelt i elegant, situat al sud de la Vall d’Aran que forma part del límit nord del PN d’Aigüestortes i Sant Maurici. La seva cara nord, visible des de molts indrets de la vall, presenta un aspecte esquerp que es contradiu amb la facilitat amb què s’hi puja pel seu vessant sud. La seva proximitat amb el recorregut dels “Carros de Foc” fa que molts participants d’aquesta travessa la complementin amb l’ascensió a aquest cim.
Es tracta d’una ascensió sense cap dificultat, però cal tenir en compte que hi ha 1.113 m. de desnivell des de Pontet de Rius o 1.433 m. des del pont de Ressèc.
Vam ensopegat un dia fantàstic, assolellat, clar i calmat que ens va permetre fer aquesta sortida en molt bones condicions i gaudir de la bona vista que ofereix el cim.
Aproximació: Situats a era Val d’Aran, al poble d’Arties, agafem la pista forestal asfaltada que puja per la vall de Valarties fins a Pont deth Ressèc on poc després, als Prats de Sieja, hi ha una àrea habilitada com aparcament i una cartellera informativa dels itineraris possibles.  En aquest punt cal deixar el cotxe i seguir a peu fins al Pontet de Rius, al final de la pista, d’on surt el camí que puja a la presa i el refugi dera Restanca.
Itinerari: Comptàvem començar a caminar als Prats de Sieja i mentre mirem la cartellera i acabem de cordar-nos les sabates ens apareix un taxi mig ple on, després de negociar el preu, ens podem encabir per pujar fins al Pontet de Rius. D’aquesta manera escurcem l’itinerari uns 45 minuts de caminar per pista.
A Pontet de Rius agafem el camí que, sense dubtes ni pèrdua va pujant fent ziga-zagues enmig del bosc fins que surt a la presa dera Restanca. Travessem la presa i a l’altre extrem passem a tocar el refugi dera Restanca. Ens acompanya la senyalització del GR11 i unes estaques amb pintura groga.
A era Restanca el camí passa per davant del refugi i s’enfila cap a la nostra esquerra fent ziga-zagues fins a trobar el rec que ve de l’Estanh deth Cap deth Port i que baixa ben abundós. Encara a l’ombra, acabem de pujar fins que arribem a l’últim salt d’aigua abans de la presa i ens comença a tocar el sol.
Voregem l’Estanh deth Cap deth Port per la banda esquerra, entre prats i mulladers. Davant nostre i amunt es dibuixa el Coll de Crestada. Per arribar-hi haurem de travessar el roquisser que ens en separa. El camí molt ben traçat i amb moltes fites i marques del GR, ens facilita l’ascensió i ens evita passar per damunt de grans blocs de pedra.
Al Coll de Crestada, veiem ben a prop l’Estany de Monges i se’ns obre una gran panoràmica que s’anirà ampliant fins que serem al cim. Seguim pel camí (cap a l’esquerra) i uns metres més enllà una banderola ens indica una bifurcació: a l’esquerra camí al circ i al refugi de Colomers pel Port de Calders i, a la dreta, camí al refugi Ventosa i Calvell. Seguim uns metres pel de l’esquerra i trobem una altra banderola que ens indica el camí al Montardo que s’enfila cap a l’esquerra.
Pugem per un vessant herbat, però força dret fins que superem una carena a l’altra banda de la qual hi ha les Basses del Montardo i al fons la Vall de Valarties. Seguim aquesta carena cap a la nostra esquerra i arribem al Coth deth Montardo (2.766 m), situat entre el Montardo Petit i el Montardo. En menys d’un quart d’hora superem el desnivell que ens queda per arribar al cim del Montardo.
La vista des del cim és espectacular: el Massís de Bessiberri, l’estany de Mar, el Massís de la Maladeta, els Posets... l’arriu de Valarties, Baqueira i els Plans de Beret i els cims de Beret i Marimanha... Port de Caldes, les Agulles de Travessani, Comalesbienes, Pic de Contraix... Des del cim es veuen innombrables ports, carenes, plans i llacs, la majoria desconeguts per mi.
Tornem pràcticament pel mateix camí, fent una petita variant des del Coll de Montardo fins a Coll de Crestada que baixem per un camí marcat que va més per la nostra dreta directament al coll.  

Temps de marxa efectiva
Pontet de Rius – Era Restanca: ..............................................................................  53 minuts
Era Restanca – Estanh deth Cap deth Porth: ........................................................... 37 minuts
Estanh deth Cap deth Porth – Coll de Crestada: ...................................................... 45 minuts
Coll de Crestada – Montardo: ........................................................................... 1 h 15 minuts
Pujada: ............................................................................................................ 3 h 30 minuts
Montardo  - Cap deth Port: ............................................................................... 1 h 20 minuts
Cap deth Port – Era Restanca: ................................................................................ 25 minuts
Era Restanca – Pontet de Rius: ............................................................................... 35 minuts
Pontet de Rius – Prats de Sieja (aparcament Pont de Ressèc): ................................ 20 minuts
Baixada: .......................................................................................................... 2 h 40 minuts

Total temps de marxa efectiva: .................................................................  6 hores 10 minuts
 



Presa i refugi de la Restanca encara sense sol

Arribant a Cap deth Port. Aviat ens tocarà el sol

Estanh deth Cap deth Port i Coll de Crestada

Estanh deth Cap deth Port

Pujant al Coll de Crestada
Estany de Monges i Massís de Comalesbienes

Camí al Coll de Montardo

Basses de Montardo i vista cap al Pla de Beret

Vista enrere: Estany de Mar i Massís de la Maladeta

Pic de Travessani, Pic de Contraix i Comalesbienes

Cim del Montardo

Estany de Cap deth Port, Estany de
Mar i Estany dera Restanca

De tornada, cap a la Renclusa


Nota: he respectat la toponímia aranesa dels llocs situats a era Val d’Aran

Comentaris