El Tossal de la Baltasana



Excursió del dia 1 de maig de 2015
El Tossal de la Baltasana, de 1.201 m, és el sostre de les Muntanyes de Prades. Hi accedim pel barranc del Tillar, situat al seu vessant nord. Seguim un recorregut conegut pel seu interès botànic i paisatgístic que transcorre per boscos frondosos d’alzinar, per entre alguns exemplars de teix i per l’única comunitat de roure reboll de Catalunya.  
Aproximació: El punt de sortida se situa a l’àrea de lleure de la Font de la Teula, a la carretera T-700 que comunica Poblet amb Prades.
Itinerari: Situats a l’àrea de lleure de la Font de la Teula, seguim la pista cap a la nostra dreta (S-O), passem una cadena que barra el pas als vehicles i continuem per la pista rocallosa que segueix al costat del barranc de la Teula fins que una banderola de l’itinerari 3 ens indica que hem de travessar el barranc i enfilar el camí de la nostra esquerra que s’endinsa al bosc, ens porta a passar per una resclosa (construïda per abastir d’aigua Vimbodí), on comença a pujar fins que, fent unes pronunciades ziga-zagues, arriba a la Casa Forestal del Tillar.
La Casa Forestal del Tillar és un edifici d’estil modernista que es va construir a començament del S. XX on hi havia hagut una granja del Monestir de Poblet, amb la finalitat de repoblar el bosc de Poblet molt malmès en aquell moment.
A la Casa Forestal, seguim uns metres la pista de l’esquerra fins que travessem el torrent. Just després del torrent, a mà dreta en surt un camí amb uns escalons. En aquest camí, a menys de 10 metres des del començament hi ha una bifurcació. Aquí comença la nostra volta circular: pugem per la de la dreta i tornarem per la de l’esquerra. El camí de pujada ressegueix el Torrent del Tillar, travessa una tartera i s’endinsa al bosc on hi ha uns quants exemplars de teix. El camí puja i arriba al Coll del Bosc (bassa d’aigua per als incendis). D’aquí seguim la pista que va cap a l’esquerra, passem per la Font de la Mina de l’Obís. En aquest punt, la pista travessa una gran tartera i la manca de bosc ens permet tenir tanta o més vista sobre la Vall del Tillar, amb la Casa Forestal, i Poblet, que des del cim. Si ens fixem amb els arbres, veurem que comença a haver-hi roure reboll (Quercus pirenaica).
Arribem a un encreuament de pistes, girem cap a la dreta per seguir la pista que ens porta fins al Tossal de la Baltasana, al cim del qual hi ha un repetidor d’antenes de telefonia mòbil. El cim és un bon mirador des d’on, en un dia clar, es veu des dels Ports fins als Pirineus. Ens ha dit un guarda forestal que hem trobat, que des del Tossal es veuen set províncies. No hem tingut la sort d’ensopegar un dia clar, però hem ben vist el Montsant, Prades, Montblanc i la Conca de Barberà.
Baixem desfent el camí de pujada fins a l’encreuament de pistes on seguirem per la de la dreta que ressegueix la carena. Uns metres enllà trobem la bifurcació que ens permet anar a les Coves d’en Pere, unes baumes naturals amb restes de construccions troglodites.
Tornem a la carena, seguim la pista per on anàvem, ara cap a la nostra dreta fins que comença a baixar i uns metres enllà arriba a la Font del Mas d’en Pagès, on deixem la pista i comencem a seguir un camí molt ben definit que, per unes marcades ziga-zagues, travessa una gran tartera. Es torna a endinsar al bosc i baixa fins que tanquem la volta circular, a tocar el Torrent del Tillar, a la pista que en pocs metres ens torna a la Casa Forestal.
Des de la casa forestal tornem als paratges de la Font de la Teula pel mateix camí per on hem pujat. 
Senyalització:
Aquesta volta segueix l’itinerari 3 de la xarxa d’itineraris del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

Temps de marxa efectiva
Paratge de la Font de la Teula – Casa Forestal: ..............................................  40 minuts
Casa Forestal – Tossal de la Baltasana: ........................................................... 50 minuts
Tossal de la Baltasana – Paratge de la Font de la Teula: ............................. 1h 30 minuts
Total temps de marxa efectiva: .................................................................... 3 hores 

Camí que puja vora el barranc del Tillar

La resclosa
 
La Vall del Tillar i la plana de Poblet al fons

Prades des del Tossal

El Tossal de la Baltasana
 
Les coves d'en Pere

Restes de les construccions a les Coves d'en Pere

Casa Forestal del Tillar. A primer terme, roure reboll

Camí de baixada travessant una tartera

Casa Forestal del Tillar
 
Curraià blanc (Cephalanthera longifolia)
orquídia


 
Teix (Taxus baccata)

Castanyer (Castanea sativa)

Estepa blanca o bordiol blanc (Cistus albidus)

Farigola (Thymus vulgaris)



Itinerari detallat:
Font de la Teula (11.45) – Deixar pista i travessar torrent (11.55) – La resclosa (12.03) – Casa Forestal (12.25) – Torrent, inici volta circular (12.32) – Coll del Bosc (12.58) – Font de la Mina de l’Obís (13.04) – Cruïlla pistes sota el Tossal (13.09) – Tossal de la Baltasana (13.15 / 13.25) – Cruïlla pistes sota el Tossal (13.31) – Cruïlla camí a les Coves  (13.33) – Coves d’en Pere (13.37 / 13.50) – Cruïlla camí a les Coves (13.54) – La Font del Mas d’en Pagès (14.00) – Torrent i pista, final volta circular (14.35) – Casa Forestal (14.38 / 15.35) – Paratges de la Font de la Teula (16.05).





Comentaris